«We Love UP» λένε στο Campus του Πανεπιστημίου Πατρών ομάδες, δράσεις, δομές οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο Welcome to UP 2024.
Το Φεστιβάλ Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (15-19 Οκτωβρίου) κινητοποιεί ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων οι οποίοι δημιουργούν ένα πολύχρωμο και ενδιαφέρον μωσαϊκό στο φοιτητικό χωριό που στήνεται στο Πάρκο της Ειρήνης, έλκοντας την προσοχή φοιτητών και πολιτών, ενημερώνοντάς μας και καλώντας μας σε συμμετοχή.
Μια μεγάλη γιορτή, μια μεγάλη παρέα, για τη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση.
Οι Ομάδες-Δομές-Δράσεις που συμμετέχουν στο Welcome to UP 2024:
Άλμα Ζωής
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής Αχαΐας» συμμετέχει και φέτος στο εκθεσιακό μέρος του «Welcome to UP 2024» στο Πάρκο της Ειρήνης. Εθελοντές του συλλόγου θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό και μπλουζάκια ενόψει και του pink the city 2024.
Αστρονομική εταιρεία ΩΡΙΩΝ
Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» για περισσότερα από είκοσι χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους αστρονομικούς συλλόγους της χώρας, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2001 και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπό έχει την εκλαΐκευση και διάδοση της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Για την επίτευξη των στόχων αυτών πραγματοποιούνται σε συστηματική βάση ομιλίες, παρατηρήσεις του ουρανού και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Γραφείο Πρακτικής Άσκησης
Ο κύριος στόχος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (ΓΠΑ) του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που προσφέρεται στον φοιτητή, μέσω του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης. Οι φοιτητές θα ενημερώνονται για θέματα που αφορούν στις δράσεις και τις παροχές του Γραφείου. Η Πρακτική Άσκηση συμβάλλει στην εξωστρέφεια των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και στην πιο ουσιαστική επικοινωνία με τις επιχειρήσεις.
GPSF – Greek Farmaceutical Federation
H Ένωση Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, μη συνδικαλιστική οργάνωση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που φοιτούν σε Τμήματα Φαρμακευτικής ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όραμα της Ένωσης είναι να εκπροσωπεί κάθε φοιτητή φαρμακευτικής της Ελλάδας και να προάγει τη συνεργασία για την εξέλιξη της φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης.
Εθελοντική Ομάδα Φλέβα Ζωής
Μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού παραδίδουν από τις αρχές του 2022 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η αρχή έγινε από μία ομάδα φοιτητών που επέλεξαν να μην μένουν απλοί θεατές στα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά να αναλάβουν ενεργό δράση. Έτσι αποφάσισαν να απλώσουν χέρι βοηθείας και να καλύψουν μέρος των αναγκών που υπάρχουν σε αίμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας, δημιουργώντας την «Φλέβα Ζωής», μία ισχυρή δεξαμενή εθελοντών αιμοδοτών στον χώρο του Πανεπιστημίου.
ΕΘΕΞΙΣ
Το «παρών» θα δώσει και η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών ΕΘΕΞΙΣ. Δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει τον εθελοντισμό ως τρόπο ζωής, έκφρασης και νοοτροπίας. Μέσα από τις δράσεις της οι φοιτητές αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους τόσο εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και εκτός, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες. Η ομάδα δραστηριοποιείται με γνώμονα τρεις αξίες: την κοινωνική προσφορά, την προστασία του περιβάλλοντος και την επαγγελματική ηθική των μελλοντικών επιστημόνων στην κοινωνία. Τέλος, αποσκοπεί στη δημιουργία ενεργών εθελοντικών πυρήνων σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι θα μπορούν να αυτενεργούν ελεύθερα, προσανατολίζοντας τις δραστηριότητές του στις ανάγκες των φοιτητών του τμήματός τους.
Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών
Οι Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΠΠ) ιδρύθηκαν τον Ιούλιο του 1995 με στόχο την έκδοση επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών και πανεπιστημιακών εγχειριδίων υψηλής ποιότητας. Το έντυπο ή/και ηλεκτρονικό εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων φιλοδοξεί να προβάλει το σύνολο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2011, οι ΕΠΠ εντάχθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος», την υπηρεσία παροχής συγγραμμάτων σε φοιτητές AEI της χώρας. Αριθμούν πλέον πάνω από 100 τίτλους πρωτότυπων βιβλίων ή μεταφρασμένων συγγραμμάτων και επιθυμούν να επεκτείνουν το έργο τους σε γνωστικά πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών, της τεχνολογίας, των θετικών επιστημών, των επιστημών της υγείας και των κοινωνικών σπουδών. Το 2022, οι ΕΠΠ έκαναν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ανανέωσης και της εδραίωσής τους ως πανεπιστημιακός εκδοτικός οίκος.
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης- Παράρτημα Αχαΐας
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης. Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 3.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.
ΕΛ.ΠΑΙ.Δ. – Ελληνική Παιδαγωγική Δράση
Το 2012 δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, η εθελοντική φοιτητική ομάδα «ΔΡΑΣΗ Π.Τ.Δ.Ε.». Μετά από 10 χρόνια συνεχούς δραστηριοποίησης και συνεργασίας με ιδρύματα και δομές, καθώς και συμμετοχής σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, πλέον είναι μη κυβερνητικό σωματείο, με το όνομα “Ελληνική Παιδαγωγική Δράση – ΕΛ.ΠΑΙ.Δ“.
Entrepreneurship Talks
Το Entrepreneurship Talks είναι μια φοιτητική πρωτοβουλία που γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2022 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο να φέρει τις ιδέες και τις συζητήσεις γύρω από το επιχειρείν πιο κοντά σε όλους. Μέσα από το Podcast μοιραζόμαστε εμπειρίες, απόψεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους φοιτητές και τους νέους που ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα, συζητούν ανοιχτά και προσκαλούν καλεσμένους από τον επιχειρηματικό χώρο, για να εξερευνήσουν ακόμα βαθύτερα τον κόσμο των startups, των καινοτόμων ιδεών και της επιχειρηματικής σκέψης.
ESN UOPA Erasmus
Το ESN UOPA (Erasmus Student Network) είναι ένας φοιτητικός, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός σύλλογος, που βοηθά εισερχόμενους και εξερχόμενους φοιτητές με το πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus+. Το ESN UOPA βοηθά στην ένταξή τους στην πανεπιστημιακή ζωή, όσο και στην καθημερινότητα της πόλης, διοργανώνοντας τακτικά εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην Πάτρα.
Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας /iGEM Patras 2024
Το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας (Ε.Φ.Ε.Θ.) του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το πρώτο Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας στην Ελλάδα. Το εργαστήριο ιδρύθηκε και επίσημα τον Ιούνιο του 2018 και δραστηριοποιείται ενεργά στους τομείς της έρευνας, (περιλαμβανομένων των κλινικών μελετών), της εκπαίδευσης και της παροχής υπηρεσιών στο πεδίο της Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας. Το Εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με τις πλέον σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές και όργανα και στελεχωμένο με πάνω από 25 ερευνητές, τεχνικούς, διοικητικό προσωπικό υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργούν πολιτιστικές ομάδες στις οποίες μετέχουν φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες, για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος με δράσεις όπως χορός, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, φωτογραφία κ.ά. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργούν οι Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών/τριών, οι πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών που διαμένουν στην φοιτητική εστία, η ομάδα χοροθεατρικής performance «trA 10+1», ο χορευτικός όμιλος του Πανεπιστημίου Πατρών, η χοροθεατρική ομάδα «Ορμήτες».
HelMSIC – Hellenic Medical Students international committee- uopatras
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητικών Ιατρικής είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές Ιατρικής, και σήμερα αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε Ιατρική Σχολή. Οι δράσεις εστιάζονται σε 6 θεματικές: Ιατρική Εκπαίδευση, Δημόσια Υγεία, Αναπαραγωγική και Σεξουαλική Υγεία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ειρήνη, Κλινικές και Ερευνητικές Ανταλλαγές. Συνεργάτες στις δράσεις της είναι οι εξής φορείς: Γιατροί χωρίς Σύνορα, ΚΕΘΕΑ, Γιατροί του Κόσμου, ACT UP κ.α.. Επιπλέον, η HelMSIC αποτελεί ενεργό μέλος των IFMSA – International Federation of Medical Students’ Associations και EMSA – European Medical Students’ Association
IEEE Student Branch
To IEEE Student Branch – University of Patras είναι το φοιτητικό́ παράρτημα του IEEE στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το IEEE αποτελεί́ τον μεγαλύτερο παγκοσμίως οργανισμό́ επιστημόνων τεχνολογίας. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το φοιτητικό́ παράρτημα του IEEE αριθμεί δεκάδες ενεργούς εθελοντές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων.
ΙΟΑΣ Μυλωνάς
Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς” (Ι.Ο.ΑΣ.)» θα δημιουργήσει στον εκθεσιακό χώρο του «Welcome to UP 2024», έναν ενημερωτικό σταθμό για την ασφαλή οδήγηση στο χώρο του φοιτητικού campus.
ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ (Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας)
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις» με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο φετινό WELCOME TO UP FEST 2024, θα συμμετέχει με δύο διαδραστικά βιωματικά εργαστήρια για φοιτητές 18-24 ετών. Τα θέματα στα οποία επικεντρώνονται τα εργαστήρια είναι η διαχείριση άγχους και η πρόληψη συντροφικής βίας.
ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ – Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης
Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε αρχικά ως Γραφείο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΓΡΑΔΙΜ) και είναι η πρώτη δομή που θεσμοθετήθηκε σε ελληνικό πανεπιστήμιο για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης. Το ΚΕΔΙΜΑ στεγάζεται σε χώρο του κτιρίου της Βιβλιοθήκης/Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΚΕΔΜΟΠ- Κέντρο Προώθησης Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και Κυτταρικών Θεραπειών
Το «Κέντρο Προώθησης Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και Κυτταρικών Θεραπειών» θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ και θα ενημερώνει για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών συμβάλλοντας στην προσέλκυση και εγγραφή δοτών Μυελού των Οστών στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή εθελοντών Δοτών. Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», ως μονάδα του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του Π.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Πατρών, pek.upatras.gr, διευρύνει συνεχώς τις επιστημονικές δραστηριότητές του με γνώμονα τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία.
ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
Η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Π.Γ.Ν.Π.) ιδρύθηκε το 1989. Το 2007 ορίσθηκε από το Υπουργείο Υγείας ως Κέντρο Μοριακού Ελέγχου και το 2009 ως Κέντρο Αίματος. Το Κέντρο Αίματος ΠΓΝΠ συλλέγει και διακινεί 35.000-40.000 μονάδες παραγώγων αίματος ανά έτος.
Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, σε συνέχεια του σχετικού μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Γραφείο της UNICEF.
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας»
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας» συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ με έκθεση Καρναβαλικής αφίσας στο φουαγιέ της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών
ΚΟΦΕΠΠ
Η Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησε το 2002, όταν μια ομάδα ανήσυχων φοιτητών που διέμεναν στις φοιτητικές εστίες αποφάσισαν να οργανωθούν και να δημιουργήσουν μια πολιτιστική διέξοδο που θα τους έβγαζε από την ρουτίνα και την πλήξη της καθημερινότητας. Το μεράκι των φοιτητών της Εστίας και η αγάπη τους για τον κινηματογράφο ήταν τέτοια που χάρισε στους μεταγενέστερους έναν πλήρως διαμορφωμένο χώρο 70 θέσεων με ποιοτικό ήχο και υψηλής ανάλυσης οθόνη. Τα μέλη της ΚΟΦΕΠΠ είναι φοιτητές που διαμένουν στην φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι προβολές είναι ανοιχτές και η είσοδος δωρεάν για όλους.
Λέσχη Ρομποτικής
Η Λέσχη Ρομποτικής ανήκει στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες και οι αναζητήσεις της, για τις οποίες θα ενημερώνουν στο πλαίσιο του «Welcome to UP 2024», περιλαμβάνουν έλεγχο ρομπότ, σχεδιασμό κίνησης, χειρισμό μη άκαμπτων υλικών, μεταμορφωμένα ρομπότ, βιομηχανικούς αυτοματισμούς, συστήματα αποκατάστασης, γραφικά υπολογιστών και μικροχειρισμό.
Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης και Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
Η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Πατρών υλοποιεί υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσβασιμότητας, με βασικό άξονα τη συμπερίληψη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών παρέχονται υπηρεσίες για τη διασφάλιση ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχής στην εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή των φοιτητριών και φοιτητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των κύκλων σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό).
ΝΟΠ (Ναυτικός Όμιλος Πατρών)
Μια άτυπη παράδοση συνεργασίας ανανεώνεται κάθε Σεπτέμβριο μεταξύ του ΝΟΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς αρκετοί αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έρχονται να σπουδάσουν στην Πάτρα εγγράφονται και συμμετέχουν με επιτυχία στις αγωνιστικές ομάδες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης του ομίλου. Στον ΝΟΠ λειτουργούν προγράμματα άθλησης κοινού και φοιτητών στην κολύμβηση, την ιστιοπλοΐα και πρόσφατα στην κωπηλασία με μειωμένη συνδρομή.
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο
Το Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών θα συμμετέχει καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ με δικό του περίπτερο, όπου θα γίνεται εκτενής ενημέρωση για τις εγκαταστάσεις, τα προγράμματα και τις παροχές του Γυμναστηρίου προς τους φοιτητές, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επίδειξη αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο κ.λπ.) με επί τόπου παιχνίδια, λιπομέτρηση και πολλές ακόμη αθλητικές δραστηριότητες!
Patras Community
Η κοινότητα με την επωνυμία «Patras Community» αποτελεί δίκτυο συνεργασίας των εθελοντικών φοιτητικών ανεξάρτητων και μη κερδοσκοπικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου. Έδρα του «Patras Community» αποτελεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τα μέλη της κοινότητας «Patras Community» αποτελούν οι ακόλουθες ομάδες: AIESEC in Patras, BEST Patras, EESTEC LC Patras, Engenius Patras, ESN UOPA, EUROAVIA Patras, HelMSIC Patras, IEEE SB UPatras, ΣΦΦΕ, BitUp
Robots@UP
Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP είναι μία αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιούνται μαθήματα ρομποτικής σε παιδιά στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σκοπός της δράσης είναι να μεταφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία των μελών της ομάδας, καθώς η ενασχόλησή τους με την επιστήμη της ρομποτικής μετρά περισσότερα από 20 χρόνια. Συμβάλει στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία, προσφέροντας εμπειρίες σχεδιασμού, κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ σε δεκάδες παιδιά, από σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία συμμετέχουν στη δράση. Τη δράση στελεχώνουν ως εθελοντές/προπονητές φοιτητές και επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων προωθώντας την διεπιστημονικότητα, όπως άλλωστε επιτάσσει το αντικείμενο της επιστήμης της ρομποτικής.
ΣΟΨΥ – Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία Πάτρας
Ο Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας ιδρύθηκε το 2003, είναι ένας μικτός σύλλογος, που συναποτελείται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, τις οικογένειες φροντιστές τους, εθελοντές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Συνολικά, τα μέλη του ΣOΨΥ Πάτρας είναι περισσότερα από 450 άτομα. Ο Σύλλογος αποτελεί το βασικό φορέα αυτο-οργάνωσης και αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, των οικογένειών τους και των φίλων τους. Είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Σύλλογος Φοιτητών Φαρμακευτικής
Η ομάδα του “Συλλόγου Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδος – Σ.Φ.Φ.Ε.” αποτελεί μια πρωτοβουλία φοιτητών Φαρμακευτικής που γεννήθηκε στην Πάτρα το 2014 με αφορμή το ερώτημα «Μετά το πτυχίο τι;». Πρωταρχικό μέλημα των μελών – προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Φαρμακευτικής από όλα τα τμήματα της Ελλάδος και της Κύπρου – και εθελοντών του Σ.Φ.Φ.Ε. είναι να παρουσιάσουν στους δυνάμει κατόχους ενός πτυχίου Φαρμακευτικής τις επαγγελματικές δυνατότητες που τους δίνονται, τις κινήσεις στις οποίες έχουν ήδη προβεί επαγγελματίες του χώρου και τις οποίες ένας αυριανός φαρμακοποιός μπορεί να ακολουθήσει, να διαφοροποιήσει ή/και να βελτιώσει, καθώς και να τους προετοιμάσουν για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι.
Συνήγορος του Φοιτητή
Ο «Συνήγορος του Φοιτητή» είναι ένας εξειδικευμένος θεσμός που λειτουργεί και στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποσκοπώντας στη διαμεσολάβηση μεταξύ, από τη μία πλευρά των φοιτητριών και φοιτητών και από την άλλη θεσμικών οργάνων, διδασκόντων/ουσών, υπηρεσιών ή στελεχών του Πανεπιστημίου, όταν υπάρχει κάποια δυσεπίλυτη διχογνωμία, διαφοροποιημένη προσέγγιση που οδηγεί σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ή κάποια καταγγελία. Με βάση το νομικό πλαίσιο το γραφείο του Συνηγόρου του φοιτητή “δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας”.
Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Αχαΐας (ΣΕΠΥΝΑ)
Το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Αχαΐας (ΣΕΠΥΝΑ), είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συστάθηκε το 2001 και αναγνωρίστηκε από την Πολιτική Προστασία το 2003. Δρα από κοινού με το Πυροσβεστικό Σώμα και δραστηριοποιείται στον άξονα της Πολιτικής Προστασίας, στους τομείς της Πυροπροστασίας, της βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο σε έκτακτα συμβάντα από φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, χημική ρύπανση, οδικά και ναυτικά ατυχήματα στον Νομό, στην ευρύτερη περιοχή κι εντός ελληνικής επικράτειας, όπου παραστεί ανάγκη.
ΤΕΕΑΠΗ
Το Παιδικό Φεστιβάλ οργανώνεται από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες του Τμήματος. Κάθε χρόνο, στο τέλος της άνοιξης και για μία εβδομάδα, περίπου 2.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας επισκέπτονται το Παιδικό Φεστιβάλ, μαζί με τους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους, προκειμένου να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες και εργαστήρια εκπαιδευτικού προσανατολισμού. Στη διάρκεια του φεστιβάλ, οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΕΑΠΗ θα διαθέτουν τραμπολίνο και άλλα εκπαιδευτικά στοιχεία με παιγνιώδη μορφή για να κάνουν γνωστές τις δράσεις τους.
Τμήμα Υποστήριξης φοιτητών, απασχόλησης, σταδιοδρομίας και διασύνδεσης
Στρατηγικός στόχος της Διεύθυνσης είναι η μεθοδική και αποτελεσματική διαχείριση και ο διοικητικός συντονισμός των ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν σε εγγραφές, μετεγγραφές, κατατάξεις φοιτητών, προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, μεταδιδακτορική έρευνα, θέματα απονομής τίτλων σπουδών, υποστήριξης προγραμμάτων και διαδικασιών διεθνών σπουδών και συναφών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.
UPFM
Από την κεντρική σκηνή του μεγάλου φοιτητικού χωριού στο Πάρκο της Ειρήνης που βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα εκπέμπει ζωντανά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστήμιου Πατρών, ο UPFM. Μέσα από ποιοτικές μουσικές παραγωγές, πολιτιστικά σχόλια, ειδήσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και εκλαϊκευμένες εκπομπές για θέματα υγείας, περιβάλλοντος κ.λπ., δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό ραδιόφωνο που προβάλει το Πανεπιστήμιο και τις δυνατότητές του. Οι μουσικοί παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθμού UPFM είναι αποκλειστικά φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες του Πανεπιστημίου Πατρών.
Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών
Από το 2000 η χορωδία, που σήμερα αριθμεί περίπου 60 μέλη, πλαισιώνεται από ολιγομελή ορχήστρα διαφόρων οργάνων. Η Χορωδία έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει λάβει μέρος σε συναντήσεις χορωδιών, Φεστιβάλ και Πανεπιστημιάδες σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και άριστες κριτικές. Toν Μάιο του 2014 τιμήθηκε με το 3ο βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης». Στην φετινή διοργάνωση welcome to up 2024 η Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα κλασσικών κομματιών από τον ελληνικό κινηματογράφο από την Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών στο Πάρκο της Ειρήνης (Πανεπιστημιούπολη).
To Welcome to UP διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας, σε συνεργασία με τους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου και Μεσολογγίου και με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Όλες οι πληροφορίες για το Φεστιβάλ Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών εδώ: https://welcometoup.upatras.gr/