Ανακοίνωση της διάκρισης της QS Recognition Award – Commitment to Sustainability
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε την τιμητική διάκριση από την εταιρεία διεθνών κατατάξεων QS για τις υψηλές επιδόσεις του στον τομέα της βιωσιμότητας. Η διάκριση αυτή δίνεται σε πανεπιστήμια που επιδεικνύουν σαφή δέσμευση και αφοσίωση σε δράσεις βιωσιμότητας και γι’ αυτό εξετάζονται τα ιδρύματα που όχι μόνο βελτίωσαν τη θέση τους στις σχετικές κατατάξεις, αλλά και ξεπέρασαν κατά πολύ με τη θέση τους σε αυτόν τον δείκτη τη συνολική τους κατάταξή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών -για δεύτερη συνεχόμενη φορά- σε αυτό το πεδίο και την 151η στην Ευρώπη. Το βραβείο, το οποίο συνυπολογίζει την υψηλού επιπέδου έρευνα στα σχετικά επιστημονικά πεδία και στη βιώσιμη λειτουργία, παρελήφθη από το Πανεπιστήμιο μας στην εκδήλωση QS Europe Summit 2024 στην Βαρκελώνη. Στη διήμερη αυτή εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 500 σύνεδροι, με εκπροσώπους από ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλον τον κόσμο, εκπροσώπους εταιρειών, πολιτικούς, κλπ. ενώ τιμώμενη χώρα ήταν η Ουγγαρία, πανεπιστήμια της οποίας είχαν ειδική θέση στον χώρο των εκθετών. Μεταξύ των ιδρυμάτων που απέσπασαν βραβεία και διακρίσεις ήταν το ETH Zurich, University of Manchester, κ.α.
RUR World University Rankings – Ιδρυματική Κατάταξη Πανεπιστημίου Πατρών
Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέλαβε την 777η θέση στο σύστημα κατάταξης Round University Ranking για το έτος 2024 (έτος αναφοράς είναι το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021). Το εν λόγω σύστημα αξιολογεί τη δραστηριότητα 1168 πανεπιστημίων από 89 χώρες σε όλο τον κόσμο σε 20 δείκτες που ομαδοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες:
– Teaching ranking / ποιότητα διδασκαλίας (βαρύτητα δείκτη 40%)
– Research ranking / ποιότητα έρευνας (βαρύτητα δείκτη 40%)
– International diversity ranking / επίπεδο διεθνοποίησης (βαρύτητα δείκτη 10%)
– Financial sustainability ranking / επίπεδο οικονομικής βιωσιμότητας (βαρύτητα δείκτη 10%)
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 761-770 μεταξύ 5.663 ιδρυμάτων στον κόσμο στην QS World University Rankings
Ανακοινώθηκε από την QS World University Rankings, η σειρά κατάταξης των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου (reference year 2025 – ακαδημαϊκό έτος 2022-2023). Μετά από αξιολόγηση συνολικά 5.663 ιδρυμάτων, η QS δημοσίευσε αποτελέσματα για 1.503 από αυτά και κατέταξε το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 761-770 παγκοσμίως. Για ένα ακόμη έτος, η πορεία είναι ανοδική, χάρη στη βελτίωση που επέδειξε το ίδρυμα στους τομείς:
βιωσιμότητας (sustainability),
αναφορές προς ερευνητή (citations per faculty), και
ερευνητική δικτύωση (international research network).
Σε εθνικό επίπεδο το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στην 5η θέση. Ωστόσο, σε σχέση με τα άλλα ελληνικά ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει στους παρακάτω δείκτες τις εξής θέσεις:
1η θέση στη βιωσιμότητα (sustainability)
2η θέση στους διεθνείς φοιτητές (international students)
3η θέση στην αναλογία καθηγητών προς φοιτητές (faculty/student ratio).
Θεματικές Κατατάξεις QS 2024
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δημοσιεύθηκαν οι θεματικές κατατάξεις του συστήματος QS για το έτος 2024. Σε αυτές το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες, δηλαδή στις Natural Sciences και Engineering & Technology. Στις πιο αναλυτικές κατηγορίες, το Πανεπιστήμιο εμφανίζεται σε 11 κατηγορίες. Πιο αναλυτικά:
Biological Sciences 601-650
Chemical Engineering 251-300
Chemistry 551-600
Civil & Structural Engineering 201-240
Computer Science & Information Systems 401-450
Education 401-420
Electrical & Electronic Engineering 301-350
Environmental Sciences 401-450
Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering 251-300
Medicine 501-550
Physics and Astronomy 551-600
Διάκριση του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Α. Μπούντη
Η Διεθνής Επιτροπή επιστημόνων της «Μη Γραμμικής Επιστήμης και Πολυπλοκότητας» βλ. https://www.lhscientificpublishing.com/Conferences/Awards.aspx, που οργανώνει τα ετήσια Συνέδρια NSC2024 conference (https://nsc2024.nscconf.org/ απένειμε το βραβείο “G.M. Zaslavsky Award «For breakthrough achievement in Nonlinear Physical Science» 2024” στον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών, του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αναστάσιο Μπούντη.
Αξιόλογες επιδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών σε συστήματα κατάταξης που επιμελούνται ερευνητικοί φορείς (Webometrics and CWTS Leiden Ranking)
Απονομή Βραβείου Εξαίρετης Δημοσίευσης «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» του Πανεπιστημίου Πατρών για το έτος 2023
Η Επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν για το Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» για το έτος 2023 αποφάσισε το βραβείο να απονεμηθεί στην εργασία Lecocq T. et al. «Global quieting of high–frequency seismic noise due to COVID-19 pandemic lockdown measures” με συν-συγγραφέα τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ευθύμιο Σώκο.
Η απονομή του Βραβείου πραγματοποιήθηκε στην τελετή εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Γραμμάτων που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών στις 30.1.2024.
Απονομή Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας «Ευάγγελος Παπανούτσος» 2023
Η Επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε την απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας «Ευάγγελος Παπανούτσος» στον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, κ. Σπήλιο Φασόη. Η απονομή του Βραβείου πραγματοποιήθηκε στην τελετή εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Γραμμάτων που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών στις 30.1.2024.
Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στις διεθνείς κατατάξεις THE και QS (2024)
Στις δύο τελευταίες κατατάξεις του THE (Times Higher Education (2024) και του QS World University Rankings (2024) η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σημείωσε σημαντική επιτυχία. Στην κατάταξη THE (Times Higher Education) το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στη θέση 801- 1000, ενώ εμφανίζεται σε οκτώ επιμέρους πεδία. Η ΣΑΚΕ εμφανίζεται σε δύο από τα οκτώ επιστημονικά πεδία: «Education» και «Arts and Humanities». Στο πεδίο Education το Παν. Πατρών κατατάσσεται στη σειρά 301-400, η οποία είναι και η υψηλότερη θέση για subject στο Πανεπιστήμιό μας. Επιπρόσθετα, στο πεδίο αυτό, το Πανεπιστήμιό μας είναι 1ο στη χώρα, μαζί με το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ας σημειωθεί ότι το πεδίο αυτό εμφανίζεται για το Πανεπιστήμιό μας τα τελευταία χρόνια. Στο πεδίο Arts and Humanities, που σχετίζεται με ερευνητικά πεδία όλης της Σχολής, το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίζεται για πρώτη φορά και κατατάσσεται στη σειρά 601+ (3ο στη χώρα μετά το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ). Στην κατάταξη QS World University Rankings το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στη θέση 791- 800, και στην 501-550 ranking by subject.
Βράβευση μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
Ο Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κ. Σταύρος Τσιτσιρίδης, θα βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Σενέκας: Αποκολοκύνθωση. Εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια» (Αθήνα 2023)».
Ίδρυμα Ανδρέας Μεντζελόπουλος – Επώνυμες Έδρες
Το Ίδρυμα Ανδρέας Μεντζελόπουλος θα υποστηρίζει οικονομικά κάθε χρόνο μία επώνυμη έδρα. Η κάθε επώνυμη έδρα θα έχει διάρκεια 3 χρόνια και η οικονομική υποστήριξη θα είναι 40.000 Ευρώ ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι το 2023 ξεκινά μία (στο τμήμα Ιατρικής) το 2024 θα έχουμε δύο και το 2025 θα έχουμε 3 επώνυμες έδρες «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας έχει ήδη αποδεχτεί το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας. Η ιδέα και η αποδοχή της για Επώνυμες Έδρες προέκυψε κατά την συνάντηση που είχαν ο Συντονιστής της Επιτροπής για τις Υποτροφίες Α. Μεντζελόπουλος Καθ. Β. Αναστασόπουλος, το μέλος της επιτροπής Ομότιμος Καθηγητής Γ. Δάσιος και ο Πρύτανης Χ. Μπούρας, με τους Δωρητές το περασμένο καλοκαίρι.
Κατάταξη του Πανεπιστημίου Πατρών στο QS World University Rankings: Sustainability 2024
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.topuniversities.com/sustainability-rankings
Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετείχε στη δεύτερη έκδοση του συστήματος κατάταξης QS World University Rankings: Sustainability για το έτος 2024.
Συνολικά, σε 1403 ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε την 339η θέση και την 151η μεταξύ 493 Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων. Το ίδρυμά μας κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στα δέκα ελληνικά πανεπιστήμια που συμμετείχαν, με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στον τομέα της περιβαλλοντικής έρευνας, της υγείας και ευζωίας, και της ανταλλαγής γνώσης. Η θέση αυτή είναι βελτιωμένη έναντι της περσινής, όπου το Πανεπιστήμιο Πατρών βρισκόταν μεταξύ των θέσεων 401-150 σε 700 ιδρύματα παγκοσμίως, με 303 από αυτά να είναι Ευρωπαϊκά και τέσσερα ελληνικά.
Πιο συγκεκριμένα οι θέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων είναι:
=339 University of Patras
=349: Aristotle University of Thessaloniki
=453: National and Kapodistrian University of Athens
821-840: National Technical University of Athens
1001-1050: Athens University of Economics and Business
1051-1100: University of Crete
1051-1100: University of Ioannina
1101-1150: University of the Aegean
1201+ : International Hellenic University
1201+ : Technical University of Crete
“Χρυσή” η ερευνητική φοιτητική ομάδα “Patras Medicine iGEM 2023” στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM στο Παρίσι
Με το χρυσό μετάλλιο επέστρεψαν στην Ελλάδα τα μέλη της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας “Patras Medicine iGEM 2023” από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που διεξήχθη στο Παρίσι στις 2-5 Νοεμβρίου. Η ομάδα αποτελείται από 10 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τα τμήματα Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Χημείας και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκαν με το Χρυσό Μετάλλιο, ανάμεσα σε 400 ομάδες από 66 χώρες από όλο τον κόσμο διατηρώντας την παράδοση των διακρίσεων της ομάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα, η ομάδα Patras Medicine iGEM 2023 είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που βραβεύτηκε με Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία “Undergraduate”.
Σκοπός του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας iGEM (international Genetically Engineered Machine) είναι η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας (υγεία, περιβάλλον, βιομηχανία κ.α) μέσω της Συνθετικής Βιολογίας. Η Συνθετική Βιολογία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος και καινοτόμος κλάδος που συνδυάζει τις επιστήμες της Βιολογίας και της Μηχανικής. Ο Διαγωνισμός iGEM ξεκίνησε το 2003 από το Massachucetts Institute of Technology (MIT) και πλέον διεξάγεται ετησίως από το iGEM Foundation.
Μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών στη λίστα των 2% κορυφαίων επιστημόνων του University of Stanford
Η ερευνητική ομάδα του Καθ. Ιωάννη Ιωαννίδη από το Meta-Research Innovation Center του University of Stanford ανάρτησε στην διεύθυνση https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw τις επικαιροποιημένες λίστες κατάταξης των επιστημόνων βάσει της επιρροής τους στη διεθνή βιβλιογραφία λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο έως το τέλος του 2022. Η εν λόγω ερευνητική ομάδα κατατάσσει, χρησιμοποιώντας την βάση δεδομένων Scopus, περίπου 9 εκατομμύρια επιστήμονες.
Στους συνδέσμους
https://drive.google.com/file/d/1cnnQ1R3p-gUDafoBNFJE954OYpuxAcPq/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1FbN5EiQSz-0rmBv7vTWwOJNl-Y1ISD5l/view?usp=sharing
υπάρχουν οι πίνακες (Career-Long-2022 και Single-year-2022) όπου αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της εν λόγω κατάταξης για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη λίστα η οποία αποδίδει τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου κατά τη συνολική διάρκεια της ερευνητικής πορείας (career-long), περιλαμβάνονται 83 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών και στη δεύτερη λίστα η οποία αποδίδει τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου για το έτος 2022 (single-year), περιλαμβάνονται 66 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σύστημα κατάταξης Times Higher Education World University Rankings
Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων 2024 World University Rankings της Times Higher Education. Το Πανεπιστήμιο Πατρών επιστρέφει στα 1000 πρώτα ιδρύματα, μεταξύ 1904, στις θέσεις 801-1000, ενώ είναι πέμπτο μεταξύ των 16 ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετείχαν φέτος. Ιδιαίτερα αξιόλογες ήταν οι επιδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα της ποιότητας της έρευνας (Research Quality) και στη διασύνδεσή του με τη βιομηχανία (Industry). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ιδρυμάτων που αξιολογούνται από το Times Higer Education αυξάνεται σε ετήσια βάση δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
European Research Council Starting Research Grant σε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Ο κ. Γιώργος Καμπίτσης, Επίκουρος Kαθηγητής με αντικείμενο τα Ηλεκτρονικά Ισχύος, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, θα λάβει επιχορήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στο πλαίσιο του Starting Grant Program για το 2023. Ο τίτλος του έργου που κατέθεσε ο κ. Καμπίτσης είναι: Reinventing Power Electronic Architectures for a Fully Integrated Power Converter-on-a-Chip (ENRICH). Το έργο προτείνει μια θεμελιώδη επανεξέταση ολόκληρης της αλυσίδας μετατροπής ηλεκτρικής ισχύος, μέσω του συν-σχεδιασμού νέων τοπολογιών πολυεπίπεδων μετατροπέων με νέες δομές ημιαγωγών, βασισμένες σε υλικά όπως Νιτρίδια του Γαλλίου (GaN). Η έρευνα εκτείνεται στα πεδία των Ηλεκτρονικών Ισχύος, της Επιστήμης Υλικών και της Θεωρίας Ελέγχου και έχει ως στόχο να αποφέρει πολλά οφέλη με σημαντικό τεχνολογικό και κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής και της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Πρόκειται για 5ετή ερευνητική επιχορήγηση, μία από τις ελάχιστες που απονεμήθηκαν σε Έλληνες επιστήμονες, και η πρώτη που απονέμεται σε ερευνητή της Πολυτεχνικής Σχολής. Περισσότερα στοιχεία στη σελίδα της Πολυτεχνικής Σχολής http://www.engineering.upatras.gr/el
Λίστα κατάταξης Research.com για το 2023
Tο Research.com, αποτελεί μια σημαντική ακαδημαϊκή πλατφόρμα για τους ερευνητές όλου του κόσμου. Για τo 2023 το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίζεται να καταλαμβάνει την θέση 570 μεταξύ 2000 Πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην συγκεκριμένη λίστα κατάταξης παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε ένα αριθμό θεματικών ενοτήτων όπως Electronics and Electrical Engineering, Mechanical and Aerospace Engineering, Mathematics, Computer Science, Ecology and Evolution, Earth Science, Engineering and Technology, Environmental Sciences, Materials Science, Chemistry, Neuroscience, Biology and Biochemistry. Σε εθνικό επίπεδο το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την 4η θέση μεταξύ 23 Ελληνικών Πανεπιστημίων που συγκαταλέγονται στο εν λόγω σύστημα κατάταξης. Η συνολική επίδοση του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατάταξη του 2023 μπορεί να βρεθεί στο σύνδεσμο: https://research.com/university/university-of-patras
Κατάταξη του Πανεπιστημίου Πατρών στα κορυφαία 800 Πανεπιστήμια του κόσμου κατά το Shanghai Ranking – Academic Ranking of World Universities
Ανακοινώθηκε η κατάταξη Πανεπιστημίων «Shanghai Ranking – Academic Ranking of World Universities». Η θέση του του Πανεπιστημίου Πατρών εμφανίζεται ιδιαίτερα βελτιωμένη, καθώς πλέον κατατάσσεται στη θέση 701-800, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας από τα πρώτα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η τελευταία παρουσία του Ιδρύματος ήταν το 2019 στη θέση 901-1000, γεγονός που καθιστά την εντυπωσιακή αυτή επάνοδο του Πανεπιστημίου Πατρών, ορόσημο που αντικατοπτρίζει τις σημαντικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που έλαβαν και θα συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 571 μεταξύ 12000 Πανεπιστημίων στο κόσμο και 4ο στην Ελλάδα
Ανακοινώθηκε η κατάταξη Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities», η οποία καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Η συγκεκριμένη κατάταξη περιλαμβάνει περίπου 12.000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως και προκυπτει μετά από την εξέταση 31.000 Πανεπιστήμιων από 200 χώρες βάσει της παρουσίας τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται συνολικά 66 Ελληνικά πανεπιστήμια, δημόσιοι οργανισμοί εκπαίδευσης, αλλά και κολλέγια και ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε το International Diamond Prize for Excellence in Quality 2023
Το Πανεπιστήμιο Πατρών βραβεύτηκε από την European Society for Quality Research με το International Diamond Prize for Excellence in Quality 2023 in the Diamond Category, ως ένδειξη αναγνώρισης του συνόλου των πρωτοβουλιών του Πανεπιστημίου Πατρών σε στρατηγικές ποιοτικής διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Ιδρύματος. Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 στις Βρυξέλλες.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 791-800 μεταξύ 2963 ιδρυμάτων στον κόσμο στην QS World University Rankings
Μετά από αξιολόγηση συνολικά 2963 ιδρυμάτων, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάχθηκε στη θέση 791-800 παγκοσμίως και την πέμπτη θέση σε εθνικό επίπεδο. Η εν λόγω σειρά κατάταξης διαμορφώνεται βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, αλλά είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών επέδειξε πολύ καλή επίδοση στον δείκτη της βιωσιμότητας και στο ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο.
Βράβευση της Αναστασίας – Μαρίας Μόσχοβη απόφοιτης του Πανεπιστημίου Πατρών
Η Δρ. Αναστασία-Μαρία Μόσχοβη είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάζεται ως επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας & Καινοτομίας της εταιρείας Μονόλιθος και ανακηρύχθηκε ως 2023 “Woman in Energy” λαμβάνοντας το αντίστοιχο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Sustainable Energy Awards – EUSEW) https://sustainable-energy-week.ec.europa.eu/awards/eusew-2023-awards-winners_en. Οι υποψήφιες για το βραβείο θα έπρεπε να ανακαλύψουν τρόπους απεξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από «κρίσιμα υλικά» τα οποία προέρχονται από Τρίτες χώρες. Η υποψηφιότητα της κ. Μόσχοβη αφορούσε σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που ανακάλυψε στην εταιρείας ανακύκλωσης Μονόλιθος σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων, όπως πλατίνα, ρόδιο και παλλάδιο από κελιά καυσίμου και άλλες συσκευές καύσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 824 μεταξύ 20531 ιδρυμάτων στον κόσμο
Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέλαβε την 824η θέση παγκοσμίως και την 6η θέση σε εθνικό επίπεδο. Η εν λόγω λίστα κατάταξης δεν βασίζεται στην κατάθεση δεδομένων από τα υπό αξιολόγηση ιδρύματα αλλά από δεδομένα που συλλέγονται απευθείας από τους αξιολογητές χρησιμοποιώντας εξωτερικές πηγές. Το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων CWUR αξιολογεί την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών, την επαγγελματική τους επιτυχία, το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους.
Επίτιμος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αρμενίας ο Σωτήριος Μπασκούτας
Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου της Αρμενίας Russian-Armenian, αναγορεύθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Σωτήρης Μπασκούτας. Η διάκριση οφείλεται στην ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά του στις Νανο-επιστήμες καθώς και στην πολύτιμη βοήθειά του στην ενδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας του Russian-Armenian University στην επιστημονική περιοχή των νανουλικών μέσω κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Τιμητική βράβευση της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του Κλινικού Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Η Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Κλινικού Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών τιμήθηκε, για το κλινικό και επιστημονικό της έργο και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχει στους ασθενείς, από το Υπουργείο Υγείας. Η τιμητική βράβευση έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη.
Βραβείο καλύτερης εργασίας για την εργασία “Ανάλυση επιδόσεων του MIMO με χρήση μηχανικής μάθησης στο 5G”
“Ανάλυση επιδόσεων του MIMO με χρήση μηχανικής μάθησης στο 5G”
Χ. ΜΠΟΥΡΑΣ, Ι. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, Α. ΓΚΑΜΑΣ, Β. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
18ο διεθνές Συνέδριο για την Ασύρματη και Κινητή Τηλεπικοινωνία (ICWMC 2022), Βενετία-Ιταλία, 22 – 26 Μάϊου, 2022
Βραβείο καλύτερης εργασίας για την εργασία “Κατανομή πόρων σε δίκτυα 5G και πέρα από αυτά για συστήματα Mu – MIMO”
“Κατανομή πόρων σε δίκτυα 5G και πέρα από αυτά για συστήματα Mu – MIMO”
E. BARRI, Χ. ΜΠΟΥΡΑΣ, Α. ΓΚΑΜΑΣ, Β. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Α. ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑ
21ο διεθνές Συνέδριο για τα δίκτυα, (ICN 2022), Βαρκελώνη, Ισπανία 24 – 28 Απριλίου, 2022
Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Σπυρίδων Πανδής παρέλαβε το βραβείο Nikolai Albertovich Fuchs Memorial Award 2022
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.chemeng.upatras.gr/el/announces/2145
Ο Σπύρος Πανδής, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο μέλος στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, έλαβε το βραβείο Nikolai Albertovich Fuchs Award 2022 για τη συμβολή του στην κατανόηση του σχηματισμού και της συμπεριφοράς του atmospheric aerosol. Το Βραβείο Fuchs Memorial Award αναγνωρίζει κι επιβραβεύει εξαιρετικές και πρωτότυπες εργασίες στην επιστήμη και τεχνολογία των aerosols ενώ θεωρείται η υψηλότερη τιμή για τους ερευνητές του κλάδου. Παρουσιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια. Tο βραβείο έχει καθιερωθεί προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Nikolai Albertovich Fuchs, τον σπουδαίο Ρώσο επιστήμονα που θεωρείται από πολλούς ως ο «πατέρας της επιστήμης των αερολυμάτων» και οι βραβεύσεις πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια στο International Aerosol Conference.
Εκτελεστική Επιτροπή του BSUN
Σχετικός σύνδεσμος: https://bsun.org/pages/members/members.php
Ο Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, επελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Black Sea Universities Network (BSUN) Executive Board.
Απονομή Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας “Ευάγγελος Παπανούτσος” 2022-23
Η Επιτροπή αποφάσισε την από κοινού απονομή του βραβείου 2022-23 στους:
Αθανάσιο ΣΚΟΔΡΑ, Καθηγητή Ψηφιακών Συστημάτων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής, και
Αθανάσιο ΚΑΡΑΛΗ, Καθηγητή Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Απονομή Βραβείου Εξαίρετης Δημοσίευσης «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» για το έτος 2022
Η Επιτροπή αποφάσισε την απονομή του βραβείου 2022-23 στους:
Συγγραφείς: George J. Xydopoulos, Kyriakoula Tzortzatou, Argiris Archakis
Τίτλος Δημοσίευσης: The Perception of Greek National Orthography and Greeklish at the Threshold of the Post-Modern Era: Investigating Attitudes Towards Orthography in Greek Education
Περιοδικό Δημοσίευσης: Journal of Modern Greek Studies
Συγγραφείς: Nikos Chatzistamoulou, Kostas Kounetas, Kostas Tsekouras
Τίτλος Δημοσίευσης: Technological hierarchies and learning: Spillovers, complexity, relatedness, and the moderating role of absorptive capacity
Περιοδικό Δημοσίευσης: Technological Forecasting & Social Change
Συγγραφείς: Christos Pavlou, Maria Giovanna Pastore Carbone, Anastasios C. Manikas, George Trakakis, Can Koral, Gianpaolo Papari, Antonello Andreone & Costas Galiotis
Τίτλος Δημοσίευσης: Effective EMI shielding behaviour of thin graphene/PMMA nanolaminates in the THz range
Περιοδικό Δημοσίευσης: Nature Communications
Συγγραφείς: Natalia-Maria Christopoulou, Despina P. Kalogianni, Theodore K. Christopoulos
Τίτλος Δημοσίευσης: Macromolecular crowding agents enhance the sensitivity of lateral flow immunoassays
Περιοδικό Δημοσίευσης: Biosensors & Bioelectronics
Συγγραφείς: Nikoleta Giarimoglou, Adamantia Kouvela, Ioanna Patsi, Jinwei Zhang, Vassiliki Stamatopoulou & Constantinos Stathopoulos
Τίτλος Δημοσίευσης: Lineage-specific insertions in T-box riboswitches modulate antibiotic binding and action
Περιοδικό Δημοσίευσης: Nucleic Acids Research
“Πρόσωπα της Χρονιάς” 2022
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.prosopaxronias.gr/candidates-2022/timis-eneken-2022/panepistimio-patron/
Στον ετήσιο διαγωνισμό της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας και όλα τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών ανακηρύχθηκαν “Πρόσωπα της Χρονιάς – Τιμής ένεκεν” για το έτος 2022.
“Πρόσωπο της Χρονιάς” 2022
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.prosopaxronias.gr/candidates-2022/timis-eneken-2022/nikos-karamanos/
Στον ετήσιο διαγωνισμό της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, ο καθηγητής του τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανης, Νίκος Καραμάνος ανακηρύχθηκε “Πρόσωπο της Χρονιάς – Τιμής ένεκεν” για το έτος 2022.
Ο Καθηγητής Δημήτρης Δαμάσκος αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο
Σχετικό αρχείο (αρχείο PDF)
Ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Δαμάσκος, εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο.
Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας
Στις 21 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Καθηγητή, κ. Λάμπρο Λιάβα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για το έτος 2022 και στον Ομότιμο Καθηγητή, κ. Μιχάλη Φαρδή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας για το έτος 2021. Το έργο των τιμώμενων θα παρουσιάσουν η Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου και ο Ομότιμος Καθηγητής, κ. Θεοδόσης Τάσιος αντίστοιχα. Η επιλογή των βραβευόμενων γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.
Παγκόσμια επιτυχία της φοιτητικής ομάδας του τμήματος Χημικών Μηχανικών
Η φοιτητική ομάδα του τμήματος Χημικών Μηχανικών αποτελούμενη από τις φοιτήτριες Βαλεντίνη Βασιλείου, Ειρήνη Μίκου, Εριφύλη Μωραΐτη, Σοφία Σαβελώνα και Αγγελική Σούλου, έλαβε μέρος στον Ετήσιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Chem-E-Car του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (AIChE 2022) στο Phoenix των ΗΠΑ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 37 Πανεπιστήμια τα οποία προκρίθηκαν μετά από εσωτερικούς διαγωνισμούς Πολιτειών (ενώ η ομάδα μας από πανελλήνιο διαγωνισμό). Στόχος του διαγωνισμού είναι η κατασκευή ενός αυτοκινήτου σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών το οποίο να κινείται από μια χημική αντίδραση και να διανύει δεδομένη απόσταση, η οποία γίνεται γνωστή στις ομάδες πριν την έναρξη του διαγωνισμού και να σταματά με ακρίβεια ξανά εξαιτίας μιας χημικής αντίδρασης. Η ομάδα που εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιό μας είχε το όνομα Lamborgenius και κατέλαβε την τρίτη θέση σταματώντας μόλις 36 εκατοστά από την απόσταση του στόχου (ο οποίος ήταν τα 22 μέτρα). Η διαφορά της ομάδας μας από την πρώτη θέση που κατέλαβε το Πανεπιστήμιο του Toledo ήταν μόλις 6 εκατοστά. H ομάδα της Πάτρας έλαβε επίσης το βραβείο του καλύτερου ονόματος ομάδας για τον πρωτότυπο τίτλο LAMBORGENIUS.
Διάκριση της φοιτητικής ομάδας Patras_Medicine
Η φοιτητική ομάδα Patras_Medicine συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας “iGEM 2022” (International Genetically Engineered Machine), που διεξήχθη στο Παρίσι, 26-28 Οκτωβρίου 2022. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 356 ομάδες από 42 χώρες και διακεκριμένα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η φοιτητική ομάδα Patras_Medicine με την Εργασία της “syn-PNOIA – Redefining Lung Cancer Diagnosis” κατόπιν αξιολόγησης από Κριτική Επιτροπή 5 κριτών κατέκτησε τα παρακάτω στην κατηγορία Undergraduate:
1ο Βραβείο στην Κατηγορία “Diagnostics” (Best Diagnostics Project)
1ο Βραβείο καλύτερης ιστοσελίδας (Best Wiki Award)
Χρυσό Μετάλλιο (επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του διαγωνισμού)
Σημαντική Διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών (QS STARS)
Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι κατόπιν συμμετοχής του στο πρόγραμμα QS Stars της εταιρείας QS Quacquarelli Symonds Ltd, γνωστής για το QS Rakings (Top Universities), έλαβε τη διάκριση των τεσσάρων αστέρων στα πέντε. Με αυτή τη διάκριση το Πανεπιστήμιο Πατρών, το πρώτο ίδρυμα στην χώρα που αξιολογείται από διεθνή οίκο εγνωσμένης αξίας, αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι αποτελεί έναν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό και ερευνητικό πυλώνα για την χώρα μας.
Πρωτιά για την ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Chem-E-Car
Τον Ιούνιο 2022, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο φοιτητικός διαγωνισμός CHEM-E-CAR στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής (13ο ΠΕΣΧΜ). Ο διαγωνισμός ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής – American Institute of Chemical Engineers (AIChE) απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Σχολών Χημικής Μηχανικής και συγκεντρώνει συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο όπου οι ομάδες πρέπει να σχεδιάσουν ένα μικρό ομοίωμα αυτοκινήτου το οποίο να κινείται με χημική ενέργεια με καινοτόμα τεχνολογία, άλλη από τις καθιερωμένες όπως της εσωτερικής καύσης ή των εμπορικά διαθέσιμων μπαταριών, αλλά και να διαθέτει μηχανισμό πέδησης ο οποίος να ενεργοποιείται από μια χημική διεργασία. Πρωταθλήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελούμενη από τις φοιτήτριες: Αγγελική Σούλου, αρχηγός της ομάδας, Σοφία Σαβελώνα, Εριφύλη Μωραΐτη, Βαλεντίνη Βασιλείου, Ειρήνη Μίκου. Η ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών εργάστηκε υπό την καθοδήγηση των μελών ΔΕΠ κκ. Δημήτρη Κουζούδη, Γεώργιο Πασπαράκη, και Αλέξανδρο Κατσαούνη.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών προτάθηκε και έλαβε το «Quality Choice Prize Barcelona 2022»
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.esqr.org/en/info/_convention
Το βραβείο διαχειρίζεται η «European Society for Quality Research» που εδρεύει στην Λοζάνη (Ελβετία), και απονέμεται σε επιλεγμένους Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς από όλο τον κόσμο ως επιβράβευση των πρωτοβουλιών τους σε στρατηγικές ποιοτικής διαχείρισης. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το ίδρυμά μας και αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το διδακτικό, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ των τετρακοσίων καλύτερων ιδρυμάτων στον κόσμο και τρίτο στην Ελλάδα για το 2022
Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometric που ανακοινώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2022 φέρουν το Πανεπιστήμιο Πατρών να καταλαμβάνει την 375η θέση στον κόσμο και την 3η στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη λίστα αξιολόγησης περιλαμβάνει περισσότερα από 5000 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και 24 Ελληνικά. Η κατάταξη διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό αναφορών (citations) που έχει λάβει το ερευνητικό έργο των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης Google Scholar.
Απονομή Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ» 2021
Η Επιτροπή αποφάσισε την απονομή του βραβείου στους:
Σπυρίδωνα Πανδή, Καθηγητή Τμήματος Χημικών Μηχανικών
Ανδρέα Τερζή, Καθηγητή Τμήματος Φυσικής
Απονομή Βραβείων Εξαίρετης Δημοσίευσης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ» 2021
Η Επιτροπή αποφάσισε την απονομή του βραβείου στους:
«Aristotle on the Scope of Practical Reason», Παύλος Κόντος, Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας
«Direct modulation of T-box riboswitch-controlled transcription by protein synthesis inhibitors»
Vassiliki Stamatopoulou, Maria Apostolidi, Shuang Li, Katerina Lamprinou, Athanasios
Papakyriakou, Jinwei Zhang and Constantinos Stathopoulos
“Πρόσωπα της Χρονιάς” 2021
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.prosopaxronias.gr/timis-eneken-2021-bouras
Στον ετήσιο διαγωνισμό της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας και όλα τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών ανακηρύχθηκαν “Πρόσωπα της Χρονιάς – Τιμής ένεκεν” για το έτος 2021.
International Achievements Research Center: ο Χρήστος Μπούρας “Πρύτανης της Χρονιάς” για το 2021
Σχετικός σύνδεσμος: https://achievementscenter.com/Christos-Bouras
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας ανακηρύσσεται “Πρύτανης της Χρονιάς” για το 2021 από τον διεθνή οργανισμό International Achievements Research Center.
International Achievements Research Center: το Πανεπιστήμιο Πατρών “Πανεπιστήμιο της Χρονιάς” για το 2021
Σχετικός σύνδεσμος: https://achievementscenter.com/University-of-Patras
To Πανεπιστήμιο Πατρών ανακηρύσσεται Πανεπιστήμιο της Χρονιάς για το 2021 στον τομέα Ηγεσίας και Διοίκησης από τον διεθνή οργανισμό International Achievements Research Center.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2021
To υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαιώνεται από την επικαιροποιημένη βιβλιομετρική μελέτη των J. Baas, K. Boyack, J. P.A. Ioannidis (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3). Η μελέτη κατατάσσει τους επιστήμονες βάσει ενός σύνθετου βιβλιομετρικού δείκτη, ο οποίος βασίζεται σε επιμέρους δείκτες του συστήματος Scopus. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους κορυφαίους 100.000 ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, καθώς και όσους ανήκουν στο 2% του υπο-πεδίου στο οποίο δραστηριοποιούνται, συνολικά 186.000 άτομα. Μεταξύ αυτών, εμφανίζονται 829 διακεκριμένοι επιστήμονες με διεύθυνση ελληνικού πανεπιστημίου/ιδρύματος/φορέα, το 9.4% των οποίων έχουν διεύθυνση το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Παγκόσμια Διάκριση του Ομότ. Καθηγ. του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δημ. Μπέσκου
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ότι η Ακαδημία Μηχανικών της Κίνας (“Chinese Academy of Engineering”) εξέλεξε τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Δημήτριο Μπέσκο ως Αλλοδαπό Μέλος της (“Foreign Member”). Η Ακαδημία Μηχανικών της Κίνας έχει ως μέλη της 970 Κινέζους επιστήμονες με δικαίωμα ψήφου και 120 αλλοδαπούς, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η Ακαδημία εκλέγει κάθε δύο έτη 20-30 μέλη της αλλοδαπής, εκ των οποίων 1-2 είναι Πολιτικοί Μηχανικοί. Η εκλογή του Καθηγητή Δ. Μπέσκου στην Ακαδημία Μηχανικών της Κίνας αποτελεί εξόχως τιμητική πράξη αναγνώρισης του σημαντικού αντικτύπου της έρευνάς του στην περιοχή της Μηχανικής, αλλά και της συμβολής του στην προώθηση της Ελληνο-Κινεζικής συνεργασίας στον επιστημονικό κλάδο των μηχανικών. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών συγχαίρει εγκαρδίως τον Ομότιμο Καθηγητή Δ. Μπέσκο και εκφράζει την απεριόριστη χαρά που έχει την τύχη να τον έχει ως μέλος του. Ο Καθηγητής Δ. Μπέσκος έχει συμβάλει καθοριστικά στην εμπέδωση κλίματος ερευνητικής αριστείας στο Τμήμα, και στην καταξίωσή του ως ενός εκ των καλυτέρων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών παγκοσμίως.
Tο Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης
Με πρωτοβουλία της πρυτανικής αρχής το Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης “Παναγιώτης Κανελλόπουλος” προκειμένου να τονιστεί η πρωταρχική σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και να αναγνωριστεί και επιβραβευθεί το κάθε εξαιρετικό ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Tο Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας
Με πρωτοβουλία της πρυτανικής αρχής το Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας “Ευάγγελος Παπανούτσος” προκειμένου να τονιστεί η πρωταρχική σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην υψηλή ποιότητα της διδασκαλίας και να αναγνωριστούν εκείνα τα μέλη του, που υπηρετούν την διδασκαλία ως ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2020
Πενήντα πέντε (55) μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών περιλαμβάνονται στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators” 2020 που δημοσιεύθηκε από ομάδα Καθηγητών του Stanford University της Αμερικής, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους μέχρι το τέλος του 2019. Στις λίστες περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι/κορυφαίες 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του επιστημονικού τους υποπεδίου, που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε άρθρα. Η αξιολόγηση βασίστηκε στον αντίκτυπο του ερευνητικού τους έργου και συγκεκριμένα στις αναφορές που έχει λάβει σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που λαμβάνει διαπίστευση από το IChemE
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.icheme.org/about-us/press-releases/patras-becomes-first-greek-university-to-receive-icheme-accreditation/
Το Institution of Chemical Engineers (IChemE) απένειμε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (ChemEngUP) διεθνή πιστοποίηση για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του (2017). Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που λαμβάνει αυτή την αναγνώριση την οποία κατέχουν ήδη μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως.
O Γεώργιος Δάσιος αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.academyofathens.gr/el/announcements/δελτία-τύπου/20180223-74
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 15ης Ιουνίου 2017 τον κ. Γεώργιο Δάσιο, ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως αντεπιστέλλον μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο των Μαθηματικών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Ανάλυση» στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Ο Κωνσταντίνος Βαγενάς τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.academyofathens.gr/el/members/vayenas
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 4ης Ιουνίου 2010 τον Κωνσταντίνο Βαγενά, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ως νέο τακτικό μέλος της στην έδρα των “Χημικών Επιστημών (Υπολογιστική, Θεωρητική και Πειραματική Χημεία)”.
Δείτε τις Διακρίσεις στις Ανακοινώσεις.