Κεφαλαιακή διάρθρωση επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατά τη διάρκεια διαφορετικών οικονομικών διακυμάνσεων και διαφορετικών επίπεδων μόχλευσης, 03/04/2023

Στα πλαίσια διεξαγωγής σειράς επιστημονικών σεμιναρίων σχετικών με την Διοικητική Επιστήμη, την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα ΠΑΜ-17 του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με θέμα:

“Κεφαλαιακή διάρθρωση επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατά τη διάρκεια διαφορετικών οικονομικών διακυμάνσεων και διαφορετικών επίπεδων μόχλευσης”

Η διάλεξη η οποία είναι ανοικτή στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, θα γίνει από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιο Τσαγκανό και τον υποψήφιο διδάκτορα του κ. Ηλία Σαλάτα.

Περίληψη:
Συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη κεφαλαιακή διάρθρωση των επιχειρήσεων(Capital structure) κάτω από το πρίσμα της Trade off theory, μελετώνται, πρακτικά με τη χρήση ενός καινοτόμου οικονομετρικού μοντέλου (quantile regression partial adjustment model)που επιτρέπει τη διερεύνηση ολόκληρης της κατανομής της εξαρτημένης μεταβλητής. Εστιάζουμε στην ταχύτητα προσαρμογής των επιχειρήσεων στο επιθυμητό και στοχευμένο επίπεδο μίγματος χρηματοδότησης αλλά και στην επίδραση των παραγόντων που συμβάλουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο πως τα διαφορετικά επίπεδα δανεισμού, οι περίοδοι κρίσεων και ο χρόνος ωρίμασης του χρέους (βραχυχρόνιο, μεσοπρόθεσμο, μακροχρόνιο) επηρεάζουν το μίγμα ίδια κεφάλαια/δανεισμός σε ένα χρονικό εύρος 44 ετών για περισσότερες από 17.000 επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν αργή ταχύτητα προσαρμογής στα επιθυμητά, επίπεδα μόχλευσης, σοβαρή εξάρτηση από τις παρελθοντικές τιμές του λόγου Χρέος/Ενεργητικό που είναι και ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της δομής της κεφαλαιακής διάρθρωσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης του χρέους (βραχυχρόνιο, μακροχρόνιο και ολικό). Εταιρείες με χαμηλή μόχλευση τείνουν να προσαρμόζονται στον στόχο του χρέους τους πιο γρήγορα από τις εταιρείες μεσαίας και υψηλής δανειοδότησής, όχι μόνο σε κανονικές μακροοικονομικές περιόδους αλλά και σε περιόδους κρίσης αν και με βραδύτερο ρυθμό. Όλες οι επιχειρήσεις δεν επηρεάζονται από τις κρίσεις κατά τον ίδιο τρόπο και οι παράγοντες δεν έχουν την ίδια επίδραση σε αυτές καθώς αυτό εξαρτάται από το επίπεδο μοχλεύσης και τη ληκτότητα των υποχρεώσεων.

_____________
Andreas C. Nearchou, Dipl.Ing, Dr.Ing, Ph.D.
Professor
University of Patras
Department of Business Administration