Η ομάδα Robots@UP των μικρών ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD – MRC 2024 , όπου έκανε μία εκπληκτική εμφάνιση ανεβαίνοντας πέντε φορές στο βάθρο:
2 – Ασημένια (στα: eSports ηλικίες 13-18, eSports ηλικίες 18+)
3 – Χάλκινα (στα: Wrestling Sumo-Ρομποτική Πάλη ηλικίες 10-12, Wrestling Sumo-Ρομποτική Πάλη ηλικίες 13-18, Football-Ρομποτικό Ποδόσφαιρο ηλικίες 13-18)
Επίσης, κατέλαβε την 4η θέση στο Wrestling Sumo-Ρομποτική Πάλη ηλικίες 10-12.
Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC 2024 διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης στις 26-29 Απριλίου 2024. Συμμετείχαν 36 χώρες και την παρακολούθησαν χιλιάδες επισκέπτες. Περισσότεροι από 3500 διαγωνιζόμενοι, δημιουργώντας αθλητές-ρομπότ, συναγωνίστηκαν σε ρομποτικά αθλήματα. Στην ολυμπιάδα συμμετείχαν παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής όπως Ν.Κορέα, Κίνα, Ρουμανία, Εσθονία, Βραζιλία κλπ. Στην αποστολή του Robots@UP, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχαν 8 μικροί ρομποτιστές από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους προπονητές των ομάδων, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές με διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα, οι οποίοι, σε εθελοντική βάση τους τελευταίους μήνες, εργάστηκαν εντατικά μαζί με τους μικρούς ρομποτιστές και τους μεταλαμπάδευσαν τη γνώση, την τεχνογνωσία και την αγάπη τους για την επιστήμη της ρομποτικής:
Μαρία-Μιχαέλα Βγενοπούλου (φοιτήτρια, Τμ. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής)
Θεόδωρος Γιαννακόπουλος (φοιτητής, Τμ. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής)
Αθηνά Δημοπούλου (φοιτήτρια, Τμ. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής)
Μαρία Θανοπούλου (συντονίστρια της ομάδας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τμ. Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας)
Δημήτρης-Άγγελος Τζουβελέκης (φοιτητής, Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών)
Άγγελος Τσατραφίλης (φοιτητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών)
Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP είναι μία αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα η οποία δημιουργήθηκε το 2017 από μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τη δράση στελεχώνουν εθελοντές-προπονητές-υποστηρικτές από τον χώρο του πανεπιστημίου και της ευρύτερης κοινωνίας της Δυτ. Ελλάδας με διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα. Είναι το αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των μελών της ομάδας και της ενασχόλησής τους με την επιστήμη της ρομποτικής, για περισσότερα από 20 χρόνια. Υποστηρίζεται από τη Λέσχη Ρομποτικής (φοιτητών) και την Ομάδα Ρομποτικής (εκπαιδευτική-ερευνητική) του Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα περισσότερα από 250 παιδιά, που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προέρχονται από περισσότερα από 45 σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την απήχηση που έχει η δράση στην ευρύτερη κοινωνία. Υλοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία επτά χρόνια ως μία δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών που διεξάγεται στο Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών (MEAD) και στο Τμ. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (CEID). Εκεί, φοιτητές, μεταπτυχιακοί, επιστήμονες, παιδιά και γονείς φαντάζονται, σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, προγραμματίζουν και δημιουργούν καινοτόμα ΡΟΜΠΟΤ στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Η δράση Robots@UP είναι μια αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα που διασυνδέει το πανεπιστήμιο και δη τους/τις φοιτητές/τριες του με την ευρύτερη κοινωνία μέσω του πιο ελπιδοφόρου κομματιού της, τα παιδιά μας. Η λειτουργία της βασίζεται στην ηθική υποστήριξη και στις ευγενικές συνεισφορές υποστηρικτών και χορηγών, όπως τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών, της εταιρείας Deloitte, της THINKDIGITAL GROUP – tdg+, καθώς και στη βοήθεια όσων στηρίζουν τις δραστηριότητές της. Πιστεύοντας ότι όλο και περισσότεροι φορείς θα αγκαλιάσουν και θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Robots@UP, ευχόμαστε στους μικρούς ρομποτιστές: Θάνο, Παύλο, Γιάννη, Βασίλη, Χρυσηίδα, Γιάννη, Διονύση και Νικόλα πολλές επιτυχίες και πολλά συγχαρητήρια για τις αξιόλογες προσπάθειές τους!!!
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση Robots@UP μπορείτε να βρείτε εδώ.
Παναγιώτης Ν. Κουστουμπάρδης
Dipl. Mechanical Engineer, R&D Engineer, Research & Teaching Associate