Δελτίο Τύπου

Στις 16 Νοεμβρίου ο εορτασμός της Επετείου του Πολυτεχνείου από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Με μια καινοτόμο εκδήλωση ανοιχτή σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 το Πανεπιστήμιο Πατρών θα τιμήσει την Επέτειο της Μνήμης των Ηρώων του Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σύνθεση παράλληλων εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει αφιερωματική ραδιοφωνική εκπομπή στον Up Fm103,7 με συνεντεύξεις και αντίστοιχες μουσικές επιλογές, ενώ παράλληλα από τις 12.00 έως 14.00 θα πραγματοποιείται ζωντανή συναυλία από μουσικό συγκρότημα στο «Πάρκο της Ειρήνης» και προβολή του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος Πάτρας από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου (http://diogeneia.library.upatras.gr/exhibits/show/afkp/afkp). Οι προβολές θα διεξαχθούν επίσης στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του Α΄ κτηρίου της Πρυτανείας. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.


3ο το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατάταξη του  Stanford University
Τo υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαιώνεται από την επικαιροποιημένη βιβλιομετρική μελέτη των J. Baas, K. Boyack, J. P.A. Ioannidis (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3). Η μελέτη κατατάσσει τους επιστήμονες βάσει ενός σύνθετου βιβλιομετρικού δείκτη, ο οποίος βασίζεται σε επιμέρους δείκτες του συστήματος Scopus. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους κορυφαίους 100.000 ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου επιστήμονες καθώς και όσους ανήκουν στο 2% του υπο-πεδίου στο οποίο δραστηριοποιούνται, συνολικά 186.000 άτομα. Μεταξύ αυτών, εμφανίζονται 829 διακεκριμένοι επιστήμονες με διεύθυνση ελληνικού πανεπιστημίου/ιδρύματος/φορέα, το 9.4% των οποίων έχουν διεύθυνση το Πανεπιστήμιο Πατρών. Προηγούνται το ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ με ποσοστά μεταξύ 14 και 15.5%. Ανάγοντας τους αριθμούς ως προς τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ εκάστου ιδρύματος (στοιχεία ΥΠΑΙΘ, Δεκ. 2020), το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει την 3η θέση με ποσοστό 11.2%, έναντι 28.3% του ΕΜΠ και 22.5% του Πολυτεχνείου Κρήτης, μπροστά από τα άλλα πολυθεματικά ιδρύματα της χώρας. Η μονοθεματική φύση των δύο Πολυτεχνείων πιθανώς ευνοεί την κατάταξή τους σύμφωνα με την εν λόγω προσέγγιση – γι’ αυτό επιχειρώντας μια «ομοειδή» σύγκριση, η Πολυτεχνική Σχολή μας θα σημείωνε ποσοστό 25%. Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών συγχαίρει συνολικά το ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου για την σημαντική αυτή διάκριση.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

  • Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/11/2021 με θέμα: «Αυτοπεποίθηση – Συμπόρευση – Αντοχή»
    Η Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Αυτοπεποίθηση – Συμπόρευση – Αντοχή» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το Σάββατο 13.11.2021 και ώρα 18.30. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθεί  η Πατραϊκή Κοινωνία για τις ιδιαιτερότητες των ασθενών με κάκωση νωτιαίου μυελού και παράλληλα  να παρουσιασθεί το έργο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από την Κλινική Αποκατάστασης.

  • 19-21 Νοεμβρίου 2021 το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ανόργανης Χημείας
    Το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ανόργανης Χημείας θα διεξαχθεί 19-21 Νοεμβρίου 2021 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με προσκεκλημένους ομιλητές μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και μόνιμο Ερευνητικό Προσωπικό Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων της Ελλάδας και της Κύπρου που δραστηριοποιούνται στο ερευνητικό πεδίο της Ανόργανης Χημείας. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Τμήματος Χημείας και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και  θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία μόνο των προσκεκλημένων ομιλητών και περιορισμένου ακροατηρίου (κατόπιν προσκλήσεως). Το Συμπόσιο θα περιλαμβάνει μόνο προφορικές παρουσιάσεις (διαλέξεις) από τους προσκεκλημένους ομιλητές. Η έναρξη των παρουσιάσεων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 09:00. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής καλούν όλους τους συναδέλφους μέλη-ΔΕΠ και Ερευνητές, φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες), μεταδιδάκτορες, και λοιπό κοινό, που δραστηριοποιούνται (άμεσα ή έμμεσα) ερευνητικά σε διάφορα πεδία που άπτονται της Χημείας, να παρακολουθήσουν διαδικτυακά (live streaming) το Συμπόσιο μέσω του YouTube πατώντας στο σύνδεσμο (link): https://youtu.be/ORHJO__qpTc. Η διαδικτυακή παρακολούθηση παρέχεται στους συμμετέχοντες δωρεάν. Αναλυτικές πληροφορίες και ενημερώσεις για το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ανόργανης Χημείας μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα (στην Αγγλική γλώσσα): https://gr-inorgchem.upatras.gr/. Σε αυτό το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ανόργανης Χημείας θα τιμηθούν οι αφυπηρετήσαντες Καθηγητές Ανόργανης Χημείας, κ.κ. Σπύρος Π. Περλεπές (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Θεμιστοκλής Καμπανός (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), για το ερευνητικό και εκπαιδευτικό τους έργο.

  • Στις 30 Νοεμβρίου η 3η Ανοικτή Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας
    To Tμήμα Ζωϊκής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών, για δεύτερη συνεχή χρονιά οργανώνει την «3η ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ», στις 30 Νοεμβρίου ημέρα Τρίτη, (ώρα 10:00-15:00), προς τιμή της εορτής του Αγ. Ανδρέα, «Aλιέα» στο επάγγελμα και «Ιεραπόστολο», σύμβολο-λογότυπο του Παν/μίου Πατρών και πολιούχο της πόλης. Η δράση αυτή γίνεται σε συνδυασμό με ανάλογες εκδηλώσεις στη Μεσόγειο και στοχεύει στο να γίνει γνωστή η δραστηριότητα στο ευρύ κοινό μέσα από παράλληλες ενέργειες. Η διοργάνωση υποστηρίζεται έμπρακτα από  τον τοπικό Σύνδεσμο Ιχθυοκαλλιεργειών Δυτικής Ελλάδος και από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η οποία αποτελείται από 23 εταιρείες μέλη, η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Συμμετέχουν με παρουσιάσεις εκπρόσωποι από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, το Παν/μιο Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ (Κρήτης), το Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας, την Γεωπονική Σχολή Αθηνών, CMMI – CYPRUS MARINE & MARITIME INSTITUTE. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, η εκδήλωση θα γίνει διαδικτυακά και είναι ανοικτή στο κοινό. Για δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι 26 Νοεμβρίου στην διεύθυνση sandreasday@gmail.com, δίνοντας τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και φορέα εκπροσώπησης). Βεβαίωσης συμμετοχής εκδίδεται σε όσους το επιθυμούν, κατά το πέρας της εκδήλωσης αφού το δηλώσουν κατά την εγγραφή τους. Διαδικτυακή Εκδήλωση με σύνδεση (μέσω zoom) στο σύνδεσμο https://upatras-gr.zoom.us/meeting/register/tJYld-iqqzwsGtL3-yyAFosq2Cdy76p9aRGr
  • Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας στην Υπολογιστική Επιστήμη των Υλικών
    Το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και η Ελληνική Εταιρεία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης διοργανώνουν το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 διαδικτυακή ημερίδα αφιερωμένη στην Υπολογιστική Επιστήμη των Υλικών με τίτλο «Online workshop on Computational Materials Science». Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση των πιο πρόσφατων επιστημονικών εξελίξεων στην θεωρία και προσομοίωση των υλικών. Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές (τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες) καθώς και σε νέους ερευνητές. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα www.matersci.upatras.gr/cms21/

 

Φοιτητές σε Δράση “Περιποίηση και αναβάθμιση χώρων Πανεπιστημίου Πατρών»
Οι φοιτητές μας και αυτή τη χρονιά αποδεικνύουν  έμπρακτα την μεγάλη τους επιθυμία να συμβάλουν στην αναβάθμιση με κάθε ευκαιρία των περιβαλλόντων χώρων του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο αυτό, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (6 και 7 Νοεμβρίου 2021) πραγματοποιήθηκε η 1η δράση της ομάδας Δενδροφυτεύσεων της Έθεξις-Εθελοντές Παν. Πατρών στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στο Ρίο. Ένα χρόνο μετά την τελευταία περιποίηση που έγινε από την Έθεξις στον χώρο του Πανεπιστημίου τον Οκτώβριο του 2020. Συγκεκριμένα  καθαρίστηκαν  και καλλωπίστηκαν  οι  περίβολοι των Τμημάτων Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών, με  κλάδεμα θάμνων,  συλλογή σκουπιδιών, άνοιγμα μονοπατιών, επεξεργασία των κλαδιών που κλαδεύτηκαν και τα οποία μετατράπηκαν σε πριονίδι που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εδαφοενισχυτικού. Τώρα τα μονοπάτια που ενώνουν τα Τμήματα μας είναι όμορφα και ελκυστικά για έναν όμορφο περίπατο σ’ αυτούς τους χώρους. Σε αυτή τη δράση συμμετείχαν 65 φοιτητές-εθελοντές, 2 εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, ο Πρύτανης κ. Χρήστος Μπούρας, ο Καθηγητής κ. Βασίλης Κωστόπουλος (καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών), ο κ. Γεώργιος  Δημητρέλλος (μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Βιολογίας) και ο υπεύθυνος της εθελοντικής ομάδας Έθεξις Δρ. Βίκτωρας Στιβανάκης.


Ιστότοπος ανασκαφής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αμφίπολη
Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών διενεργεί ανασκαφική έρευνα στην ακρόπολη της Αμφίπολης, εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Στο πλαίσιο του ερευνητικού αυτού προγράμματος σχεδιάστηκε ο ιστότοπος http://amphipolisproject.org/, ο οποίος παρουσιάζει το πρόγραμμα και ενημερώνει σταδιακά για τις έρευνες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2019. Επιπλέον, έχει συγκεντρωθεί η σχετική βιβλιογραφία για την πόλη και τις προγενέστερες ανασκαφές της.


Σεμινάρια επιμόρφωσης μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού
H Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και Διοικητικούς Υπαλλήλους σε θέματα δημιουργίας προσβάσιμων αρχείων Word, PowerPoint, Excel και PDF. Κύριος στόχος των σεμιναρίων είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε θέματα προσβασιμότητας αρχείων και η ευαισθητοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Η εκπαίδευση θα είναι διάρκειας 1 ώρας για κάθε ενδιαφερόμενο και τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://socialwelfare.upatras.gr/seminaria-epimorfosis-melon-dep-kai-d/


Κατανομή των ακινήτων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.ΕΙ.) Δυτικής Ελλάδας
Η Πρυτανική Αρχή με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνει ότι δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ B 5129 – 05.11.2021, με την οποία τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση 105875/Ζ1/1-7-2019 «Κατανομή των ακινήτων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.ΕΙ.) Δυτικής Ελλάδας» (Β’ 2787) του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (B΄ 2787). Με τη νέα υπουργική Απόφαση το Πανεπιστήμιο Πατρών από 1/1/2022 θα πάψει να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΠΑ, πράσινο, φύλαξη, εξωτερική καθαριότητα, πετρέλαιο, μεταφορές, συντηρήσεις κλπ), του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα οποία πληρώνει με βάση την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση. Ευχαριστούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας και όσους όλους εργάσθηκαν αθόρυβα και αποτελεσματικά αυτό τον ένα χρόνο για να γίνει κατορθωτή αυτή η σημαντική απόφαση με την οποία απαλλάσσεται το Πανεπιστήμιο Πατρών από σημαντικά έξοδα.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

  • 7 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής
    Η φετινή επέτειος είχε ως θέμα “Communicating the Role of Medical Physicists to the Public”. Μπορείτε να βρείτε την αφίσα και πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους: https://www.iomp.org/idmp-2021/, https://www.iomp.org/idmp-2021poster/
  • 10 Νοεμβρίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
    Με σύνθημα «όλοι μαζί τώρα – all together now», γιορτάστηκε στις 10 Νοεμβρίου, σε όλο τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, η οποία είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, αφιερωμένη στο ζωτικής σημασίας έργο των παθολογοανατόμων. Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής & Κυτταρολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ) γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής με εκπροσώπους των ΜΜΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, διάλεξη στους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής και παρουσίαση στο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Πατρών.
  • Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου