Δελτίο Τύπου

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του  Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης»
Η Πρυτανική Αρχή, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ & το Choose Life, πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο Αίθριο της Ιατρικής Σχολής τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών “Δημήτρης Λόης”. Το εν λόγω νεοσύστατο ερευνητικό Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών (ΙΚΘ) αποτελεί βασικό πυλώνα του έργου της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Choose Life”, που ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια του Δημήτρη Λόη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από καρκίνο του αίματος το 2017. Περιλαμβάνει ένα πλήρως λειτουργικό και αναγνωρισμένο Κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών (CBMDP – “Save a Life”, www.xarisezoi.gr) καθώς και GMP εργαστήρια (Clean room B, C, D) για κλινική παραγωγή κυτταρικών θεραπειών και «Φαρμάκων Προηγμένων Θεραπειών» (ATMP). Το Ινστιτούτο με διευθυντή το Καθηγητή Αιματολογίας Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη συνεργάζεται με την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Στην τελετή των εγκαινίων  καλωσόρισμα και ομιλία  πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθηγητής Αιματολογίας Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης και  Χαιρετισμούς ο Αντιπρύτανης  Έρευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Βιολογίας Παναγιώτης Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός, ο  Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Ορθοπαιδικής Παναγιώτης Μέγας, ο Αναπλ. Διοικητής ΠΓΝΠ Δ. Μπάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χ. Μπονάνος και η Πρόεδρος της “Choose Life” κα Μαρί Ευγενίδου -Λόη.

 

Απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης της  Συγκλήτου ο ορισμός κανόνων  Εκπαιδευτικής Διαδικασίας /Εστίας και  προτάσεις προς έγκριση στο Υπ. Παιδείας
“Για να ανοίξουν με ασφάλεια, προστασία και χωρίς προβλήματα τα Πανεπιστήμια”
Μετά από διεξοδική συζήτηση και λαμβάνοντας υπ’ όψη την πρόσφατη ΚΥΑ η  Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ’ αριθ. 192/29.09.2021 έκτακτη συνεδρίαση της, συνυπολογίζοντας  την παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών σε 7 διαφορετικά σημεία, την χωρητικότητα και την κατάσταση των αμφιθεάτρων και αιθουσών και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων κατέληξε στα κάτωθι:

  1. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
  2. Η επιστροφή όμως στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση της, τα οποία να αφορούν την υγεία και να σχετίζονται με την διαδικασία ελέγχου.
  3. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται να μην προσέλθουν στο Πανεπιστήμιο, όσοι δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν την εμβολιαστική τους κατάσταση (πλήρως εμβολιασμένοι – έχουν κάνει μία (1) δόση εμβολίου – ανεμβολίαστοι – έχουν νοσήσει – υπόχρεοι rapid test ή pcr test –  κλπ.)
  4. Στα μαθήματα με μεγάλα ακροατήρια όπου η χωρητικότητα των αιθουσών δεν επαρκεί, δύναται να παρέχεται εκτός της δια ζώσης και η δυνατότητα απευθείας μετάδοσης των μαθημάτων.

 Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών απευθύνεται προς το Υπουργείο για την επίλυση των κάτωθι   θεμάτων:

  1. Ύπαρξη πρόνοιας για την προστασία των ευπαθών ομάδων, φοιτητών, καθηγητών και εργαζόμενων.
  2. Στα φοιτητικά εστιατόρια η διανομή του φαγητού να γίνεται σε πακέτο.
  3. Η έκτακτη χρηματοδότηση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της διαδικασίας εφαρμογής των μέτρων και για την καθαριότητα, καθώς τα μαθήματα και τα εργαστήρια γίνονται 9πμ με 9μμ.
  4. Άμεση λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στο Πανεπιστήμιο.
  5. Εκστρατεία επικοινωνίας με επιστημονική τεκμηρίωση που να προτρέπει να εμβολιαστούν φοιτητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες.
  6. Πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  7. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνδυασμό με πιθανά κρούσματα Covid 19, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μέχρι ένα ποσοστό μαθημάτων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνόλου των μαθημάτων κάθε Τμήματος και μετά από εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου, να διεξάγονται εξ αποστάσεως (υπήρξε αρνητική απάντηση από το Υπουργείο).

Έναρξη μαθημάτων του νέου ακαδημαϊκού 2021-2022 στις 11 Οκτωβρίου
Επίσης η Σύγκλητος αποφάσισε  ότι η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου για την καλύτερη προετοιμασία του Πανεπιστημίου.
Δύο χρόνια μετά δεν πρέπει να κάνουμε τους χώρους των Πανεπιστημίων χώρους άγονων αντιπαραθέσεων. Μην διχαστούμε. Να υπερασπισθούμε με τη στάση μας τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Να τα ανοίξουμε. Να δώσουμε πάλι ζωντάνια στα εργαστήρια και στα αμφιθέατρα. Να υποδεχθούμε τους φοιτητές μας και ειδικά τους δευτεροετείς και πρωτοετείς μας. Να ζήσουμε τη χαρά της ζωντανής επαφής και της γνωριμίας με τους φοιτητές μας. Με αίσθημα ευθύνης και στάση ζωής που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη θα αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση και θα ανοίξουμε τα Πανεπιστήμια. Επιδεικνύουμε όλοι μας την εμβολιαστική μας κατάσταση ως ένδειξη της προσπάθειας να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και δεν δημιουργούμε προβλήματα σε αυτό το ζήτημα. Δεν το αντέχει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, μετά από 1 1/2 χρόνο με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τους φοιτητές μας μακριά. Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, φοράμε μάσκα και ανοίγουμε τα Πανεπιστήμια δείχνοντας σε όλους ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί, ξέρει και θα αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτή τη δύσκολη κατάσταση.


Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Λειτουργίας των Α.Ε.Ι. και  μέτρα για την αποφυγή διάδοσης της
COVID-19  το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022
Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου 2021-22. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ εδώ


Ακαδημαϊκό ημερολόγιο Μαθημάτων & Εξετάσεων
Η Σύγκλητος, στην υπ’ αριθμ. 187/27.5.2021 συνεδρίασή της, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΦΕΚ 3899/Β/25.10.2019), του άρθρου 33 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/Α/6.9.2011), όπως ισχύει, και του άρθρου 13 παρ. 2 περ. κβ του Ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/A/4.8.2017), καθόρισε με σχετική απόφασή της την έναρξη και λήξη των μαθημάτων του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου και των εξεταστικών περιόδων του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Επίσης, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά την υπ’ αριθμ. 192/29.9.2021 έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση του ακαδημαϊκού ημερολογίου 2021-2022 κατά το μέρος που αφορά την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Α Εξάμηνο (Χειμερινό)
Έναρξη μαθημάτων: 11.10.2021
Λήξη μαθημάτων: 21.1.2022

Β Εξάμηνο (Εαρινό)
Έναρξη μαθημάτων: 21.2.2022
Λήξη μαθημάτων: 3.6.2022

Έναρξη και λήξη εξετάσεων
Α Εξάμηνο (Χειμερινό) – Έναρξη εξετάσεων: 24.1.2022 – Λήξη εξετάσεων: 11.2.2022
Β Εξάμηνο (Εαρινό) – Έναρξη εξετάσεων: 13.6.2022 – Λήξη εξετάσεων: 1.7.2022


Επιμορφωτικά Σεμινάρια ΚΕΔΙΒΙΜ

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών- Κ.ΕΔΙ.ΒΙ.Μ. Π.Π. παρέχει το επόμενο διάστημα τα ακόλουθα εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα:

  • ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ – STEM ΚΑΙ CODING
  • ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ (CUTTING EDGE) ΣΤOΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (SMARTeDU)
  • Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
  • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  • ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
  • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΔΕΣΗΣ
  • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ – ΕRGON IASTM TECHNIQUE
  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ -ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΕΠΙΠΕΔΟ Ι)
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
  • PERFORMANCE: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
  • ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  – ACCOUNTING AND BUSINESS

Δείτε επιπλέον πληροφορίες για τα προγράμματα στην ιστοσελίδα του Κέντρου https://kedivim.upatras.gr/e-learning/ ή ζητήστε επιπλέον πληροφορίες: e-mail: kedivim@upatras.gr ,  τηλ. 2610.99.66.39, 2610.99.66.88


Τηλέφωνα Ανάγκης – Επιφυλακής
Τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας είναι:

  • 11771, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
  • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο:6978188888) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων). Οι βλάβες τηλεφώνων και δικτυακών υποδομών δηλώνονται στο τηλέφωνο 6982961126 της επιφυλακής δικτύων.
  • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882 (εντός και εκτός νομού Αχαΐας).
  • Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Ν. Τσάτσο, στο τηλ. 2641074206 (e-mail: ntsatsos@upatras.gr).

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου