Ανάπτυξη νέων “ποικιλιών” φράουλας με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, 13/10/2022

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο: “Ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας βελτιωμένων ως προς το άρωμα και τη γεύση χρησιμοποιώντας χημικούς και γενετικούς δείκτες – STRAWBERRY’’ (MIS-5129411), της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας “ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ”, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) με κωδικό έργου: Τ2ΕΔΚ-01924, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα (webinar) την Πέμπτη 13-10-2022 στις 11.00 π.μ. με τίτλο

 Ανάπτυξη νέων  ‘’ποικιλιών’’ φράουλας με βελτιωμένα χαρακτηριστικά

Σκοπός της διαδικτυακής ημερίδας είναι η ενημέρωση σχετικά με τις νέες ποικιλίες φράουλας, τις καινοτόμες μεθόδους για την ανάπτυξη νέων γονοτύπων με καλύτερα χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση) και τις δράσεις του έργου.

Zoom link: https://upatras-gr.zoom.us/j/94893204086?pwd=S0huN3RjbWNDaWc1TG1Pa3k2N2FlZz09
Passcode: 067856

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • 11.00. Χαιρετισμός – Παρουσίαση του έργου και των εταίρων που συμμετέχουν.
  • 11.15. Το πρόγραμμα breeding της berryplasma: νέοι γενότυποι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την γεύση και το άρωμα. Δρ Ευάγγελος Τσορμπατζίδης, Υπεύθυνος R&D Berryplasma
  • 11.25. Σύγχρονες βελτιωτικές προσεγγίσεις στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας. Καθ. Βασίλειος Παπασωτηρόπουλος, Τμήμα Γεωπονίας, Παν/μιο Πατρών
  • 11.35. Γονιδιωματικές αναλύσεις για ανάπτυξη ποικιλιών φράουλας με βελτιωμένο άρωμα και γεύση. Δρ. Ελένη Λιβέρη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Γεωπονίας, Παν/μιο Πατρών
  • 11.45. Φράουλες: Χημική σύσταση και οργανοληπτικές ιδιότητες. Καθ. Φωτεινή Λάμαρη, Τμήμα Φαρμακευτικής, Παν/μιο Πατρών
  • 11.55. Μελέτη διαφορετικών γονοτύπων φράουλας ως προς τις πτητικές οργανικές ενώσεις κατά την περίοδο συγκομιδής. Κονδυλία Πασσά, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Γεωπονίας, Παν/μιο Πατρών
  •  Συζήτηση – Συμπεράσματα

Συνοπτική παρουσίαση του έργου “Ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας βελτιωμένων ως προς το άρωμα και τη γεύση χρησιμοποιώντας χημικούς και γενετικούς δείκτες – STRAWBERRY’’

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη νέων γονοτύπων φράουλας με βελτιωμένα χαρακτηριστικά όπως γεύση, άρωμα, μετασυλλεκτική ζωή των καρπών, ποσοστό εμπορεύσιμων καρπών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη γραμμή παραγωγής και διάθεσης. 

Στην ερευνητική σύμπραξη συμμετέχουν:

  • η Berryplasma World ΕΠΕ (Ε. Τσορμπατζίδης, Θ. Παπανικολόπουλος), 
  • Εργαστήριο Γεωργικής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών – Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών (Καθηγητής Β. Παπασωτηρόπουλος),
  • Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων – Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών (Αν. Καθηγήτρια Φωτεινή Λάμαρη),
  • Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Κύριος Ερευνητής Δρ. Ι. Γανόπουλος).

Για την ανάπτυξη – αξιολόγηση βελτιωμένων γονοτύπων φράουλας εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές και πραγματοποιούνται αναλύσεις όπως:

  •  Μετρήσεις και αξιολόγηση παραγωγικών χαρακτηριστικών και φυσικοχημικών ιδιοτήτων των καρπών.
  •  Εκτίμηση μετασυλλεκτικής ζωής των καρπών.
  •  Χημική ανάλυση σύστασης των καρπών.
  •  Μελέτη και ανάλυση της έκφρασης γονιδίων που σχετίζονται με το άρωμα και τη γεύση των καρπών.
  •  Αλληλούχηση πλήρους γονιδιώματος επιλεγμένων γονοτύπων φράουλας με αποκλίνοντες χαρακτήρες ώστε να αναδειχθούν πλήρως και με υψηλή κάλυψη η νουκλεοτιδική και δομική παραλλακτικότητα τους και να βρεθούν μοριακοί δείκτες για την ταυτοποίηση και υποβοήθηση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης.

Το πρόγραμμα βελτίωσης και ανάπτυξης ποικιλιών ‘’STRAWBERRY’’ αποτελεί μία εξαιρετικά καινοτόμο δράση με τεράστια οικονομική σημασία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η επιτυχής υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να αποδώσει νέες ποικιλίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αγορών-στόχων αποφέροντας παγκόσμια επίδραση, καθώς και αξιοσημείωτο οικονομικό αποτέλεσμα για την περιοχή καλλιέργειας και την εταιρεία. Η ανάδειξη γονοτύπων, ως αποτέλεσμα του ‘’STRAWBERRY’’, με γνωρίσματα που βελτιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τη μετασυλλεκτική ζωή και το ποσοστό εμπορεύσιμων καρπών θα αποτελέσουν το βασικό πυλώνα για τον πρόγραμμα βελτίωσης της εταιρείας. Η αποκάλυψη φυτοχημικών και γενετικών δεικτών και η αξιολόγηση των γονοτύπων αυτών θα δώσει νέα γνώση στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, και στην ανάπτυξη εργαλείων για καινοτόμα και ελκυστικά για τον καταναλωτή προϊόντα.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του προγράμματος στην ανάδειξη της περιοχής ως ενός κέντρου πόλου καινοτομίας που υποστηρίζει νέες ιδέες και απευθείας εφαρμογή στην πράξη προσδίδοντας ενδιαφέρουσες προοπτικές, ενώ ταυτόχρονα προάγει την διεπιστημονικότητα με την συνεργασία και ανάδειξη των φορέων που συμμετέχουν.

_________________________
Βασίλειος Παπασωτηρόπουλος
Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας