Τετραδόνια (Quaternions): Τα Μαθηματικά της Κίνησης των Robot και των Διαστημοπλοίων, 07/10/2024

Σας ενημερώνουμε για το φετινό ετήσιο (ακαδημαϊκό έτος 2024-2025) σεμινάριο που πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών από τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γεώργιο Δάσιο με τίτλο “Τετραδόνια (Quaternions): Τα Μαθηματικά της Κίνησης των Robot και των Διαστημοπλοίων”. Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που ενδιαφέρονται για εξελιγμένα μαθηματικά με εφαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ ιδιαίτερα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές θα υπάρξει πιθανώς η δυνατότητα το σεμινάριο να προσφέρεται και ως μεταπτυχιακό μάθημα από το Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Παρακάτω, παρατίθενται όλες οι λεπτομέρειες και η περίληψη του σεμιναρίου. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνείτε είτε με τον κ. Δάσιο (gdassios@chemeng.upatras.gr και gdassios@otenet.gr), είτε με εμένα (Παναγιώτης Βαφέας: vafeas@chemeng.upatras.gr).

Μεταπτυχιακό Μάθημα – Σεμινάριο
Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Από 7 Οκτωβρίου 2024 και κάθε Δευτέρα 15.00 – 18.00
Κτίριο Χημικών Μηχανικών – 1ος όροφος (Αίθουσα Διδασκαλίας Τελειοφοίτων)

ΤΕΤΡΑΔΟΝΙΑ (QUATERNIONS): ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ROBOT ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛOIΩΝ

Στις 16 Οκτωβρίου του 1843 ο Ιρλανδός μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός William Rowan Hamilton, προσπαθώντας να ορίσει εσωτερικό πολλαπλασιασμό και διαίρεση στο χώρο των τριών διαστάσεων, σε μια στιγμιαία έκρηξης ευφυίας (όπως έχει χαρακτηριστεί), ανακάλυψε ότι ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό που ζητούσε είναι να περάσει στις τέσσερις διαστάσεις και να ορίσει τα Τετραδόνια, τα οποία είναι διανύσματα στις τέσσερις διαστάσεις, μία από τις οποίες είναι πραγματική και οι άλλες τρεις είναι ανεξάρτητες φανταστικές μεταβλητές. Στα επόμενα χρόνια ανάπτυξε εκτενώς την θεωρία των τετραδονίων, η οποία εκείνη την εποχή είχε κυρίως θεωρητική σημασία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα τετραδόνια «ξεχάστηκαν». Ακριβώς όπως η άλγεβρα Boole «αναστήθηκε» για να αποτελέσει τα θεμέλια της πληροφορικής, έτσι και τα τετραδόνια «αναστήθηκαν» για να περιγράψουν κυρίως την κινητική των Robot και την εξέλιξη του προσανατολισμού των διαστημοπλοίων κατά μήκος της τροχιάς τους.
Οι διαλέξεις θα έχουν ενδιαφέρον τόσο για μαθηματικούς, από πλευρά Αλγεβρικών Δομών και γενίκευσης του Συνόλου των Μιγαδικών Αριθμών, όσο και για μηχανικούς, φυσικούς ή άλλους επιστήμονες που ενδιαφέρονται για μια συστηματική αντιμετώπιση της Ρομποτικής, της Κινητικής των Στερεών Σωμάτων, αλλά και άλλων σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών.
Οι απαιτήσεις για την παρακολούθηση των διαλέξεων θα περιοριστούν σε στοιχειώδεις γνώσεις Κλασικής Ανάλυσης και Γραμμικής Άλγεβρας.

______________
Παναγιώτης Βαφέας
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Χημικών Μηχανικών