Οδηγίες για πρωτοετείς φοιτήτριες/-τές

ΕΓΓΡΑΦΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αγαπητές/οί πρωτοετείς φοιτήτριες/ές,

Σας καλωσορίζoυμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σας συγχαίρουμε για την επιτυχία σας. Η μετάβαση από μαθητή σε φοιτητή – ακαδημαϊκό πολίτη, σίγουρα γεννά πολλά ερωτηματικά. Θα σας προτείναμε να παρακολουθείτε ανελλιπώς την εφαρμογή https://my.upatras.gr/ (συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για την φοίτησή σας) και την ιστοσελίδα του Τμήματος εισαγωγής σας https://www.upatras.gr/education/undergraduate-studies/, όπου αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις που σας ενδιαφέρουν και αναγράφονται τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τη Γραμματεία. Για την απόκτηση της ιδιότητας του φοιτητή και το ομαλό ξεκίνημα της φοιτητικής σας ζωής, τα απαραίτητα και υποχρεωτικά βήματα (περιγράφονται αναλυτικά και στο https://my.upatras.gr/protoeteis/) είναι κατά σειρά τα ακόλουθα:

  •  Βήμα 1ο: Ηλεκτρονική εγγραφή στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ), https://eregister.it.minedu.gov.gr. Εκτιμώμενο χρονικό διάστημα πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου. Οι ημερομηνίες καθορίζονται από το ΥΠΑΙΘΑ, που εκδίδει σχετική ανακοίνωση. Δώστε προσοχή στα πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν.
  • Βήμα 2ο: Ολοκλήρωση Ηλεκτρονικής Εγγραφής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, eggrafes.upatras.gr μετά την εγγραφή στο ΥΠΑΙΘΑ. Εκτιμώμενο χρονικό διάστημα από 20-30 Σεπτεμβρίου. Παρακαλούμε να αναρτήσετε σωστά όλα τα δικαιολογητικά και να δηλώσετε απαραιτήτως το προσωπικό σας e-mail.
  • Βήμα 3ο: Παραλαβή κωδικών πρόσβασης Ιδρυματικού Λογαριασμού (ακαδημαϊκό email). Αποστέλλονται στο e-mail που δηλώσατε στο προηγούμενο βήμα, 2-3 ημέρες μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την οριστικοποίηση εγγραφής. ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτοί οι κωδικοί, θα χρησιμοποιούνται πλέον υποχρεωτικά για οποιαδήποτε ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλετε (πάσο, σίτιση, στέγαση, δήλωση μαθημάτων κ.λπ.) και για την ηλεκτρονική αλληλογραφία σας με το Πανεπιστήμιο Πατρών (π.χ. όταν θέλετε να αποστείλετε e-mail στη Γραμματεία του Τμήματός σας).
  • Βήμα 4ο: Παραλαβή Πιστοποιητικού εγγραφής. Στο ακαδημαϊκό σας email, (στον σύνδεσμο: https://webmail.ac.upatras.gr/ εισέρχεστε με τους κωδικούς που παραλάβατε στο βήμα 3) θα σας αποσταλεί από τη Γραμματεία του Τμήματός σας Πιστοποιητικό Εγγραφής για κάθε νόμιμη χρήση (για τους άρρενες φοιτητές, αποστέλλεται επιπλέον πιστοποιητικό για τη στρατολογία).
  • Βήμα 5ο: Αίτηση για ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο). Για να λάβετε την ακαδημαϊκή σας ταυτότητα – πάσο, υποβάλετε αίτηση στο ΥΠΑΙΘΑ, στον σύνδεσμο: https://submit-academicid.minedu.gov.gr/. Συνδέεστε με τους κωδικούς Ιδρυματικού Λογαριασμού και ακολουθείτε τις οδηγίες. Προσοχή, θα πρέπει να ανεβάσετε ψηφιακή φωτογραφία, τύπου διαβατηρίου.

Μετεγγραφές- Μετακινήσεις: Μπορείτε να υποβάλλετε εφόσον το επιθυμείτε αίτηση για μετεγγραφή ή μετακίνηση αποκλειστικά και μόνο στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘΑ, https://transfer.it.minedu.gov.gr/ (συνδέεστε με τους κωδικούς που παραλάβατε στο βήμα 3). ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζονται κριτήρια και Προϋποθέσεις. Σχετικό υλικό έχει αναρτηθεί στα χρήσιμα έγγραφα της εφαρμογής. Εκτιμώμενο χρονικό διάστημα πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου (εκδίδεται σχετική ανακοίνωση από το ΥΠΑΙΘΑ).

 

Παροχές (Σίτιση – Στέγαση). Προσοχή, υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες

  • Σίτιση. Εφόσον καλύπτετε προϋποθέσεις οικονομικών κριτηρίων, μπορείτε να έχετε δωρεάν σίτιση με την επίδειξη ειδικής ταυτότητας στο Εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας καθώς και σε εστιατόρια στις πόλεις που εδρεύουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διαδικασία περιγράφεται στον σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/foitites/foititiki-merimna/sitisi/
  • Στέγαση. Οι πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που ενδιαφέρεστε να στεγαστείτε στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών, πρέπει να υποβάλετε τη σχετική αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη διεύθυνση https://stegasi.upatras.gr. Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά περιγράφονται στον σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/foitites/foititiki-merimna/stegasi/
  • Στεγαστικό επίδομα. Εφόσον νοικιάσετε κατοικία, φροντίστε εγκαίρως, να υπογράψετε έγκυρα συμβόλαια. Έχετε τη δυνατότητα στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, σε ημερομηνία που καθορίζεται από το ΥΠΑΙΘΑ (εκτιμώμενο χρονικό διάστημα: Ιούλιος 2025), να υποβάλλετε αίτηση για στεγαστικό επίδομα. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/foitites/foititiki-merimna/stegastiko-epidoma/

 

30 Σεπτεμβρίου 2024, Αρχίζουν τα μαθήματα

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι ανεξάρτητη από την οριστικοποίηση της εγγραφής. Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματός σας  https://www.upatras.gr/education/undergraduate-studies/ για να ενημερωθείτε για  το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων σας. Μπορείτε να πληροφορηθείτε από τώρα τις ημερομηνίες έναρξης – λήξης μαθημάτων όλου του έτους και των εξεταστικών περιόδων, στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο: https://www.upatras.gr/stay-tuned/academic-calendar/

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ: https://my.upatras.gr/, https://www.upatras.gr/education/undergraduate-studies/  Η καθημερινή μας συνήθεια !!!!