Εβδομαδιαίο Δελτίο Τύπου

ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ: Πρόσκληση προγράμματος ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ- UPatras IQ
H Επιτροπή Ερευνών προκηρύσσει το πρόγραμμα ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ- UPatras IQ 2024.
Κυριότερα στοιχεία Πρόσκλησης
Πλήθος προτάσεων προς χρηματοδότηση: 7 προτάσεις
Συνολική χρηματοδότηση ανά έργο: 48.000 ευρώ (50% συγχρηματοδότηση από την επιχείρηση/βιομηχανία)
Συνολική διάρκεια έργων: 48 μήνες
Δικαίωμα Συμμετοχής: μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Παρασκευή 09.08.2024
Πλήρες κείμενο προκήρυξης και πλατφόρμα υποβολής προτάσεων: https://uphd.upatras.gr/  

Δελτίο Τύπου Καραθεοδωρή

Πρόγραμμα Χρηματοδότησης  Βασικής Έρευνας Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ – Προκήρυξη 2024
Το πρόγραμμα «Κ. Καραθεοδωρή» αποτελεί μια καινοτόμα πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών που υλοποιείται από το 1998. Στόχος του «Κ. Καραθεοδωρή 2024» είναι η ενίσχυση των νεοδιορισθέντων και ηλικιακά νέων μελών ΔΕΠ της βαθμίδας του Επίκουρου και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και εμμέσως των υποψηφίων διδακτόρων τους, ώστε να υλοποιήσουν νέες ιδέες, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ερευνητικής τους ομάδας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη διεθνώς αναγνωρισμένης έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στην προκήρυξη του 2024, θα χρηματοδοτηθούν 7 προτάσεις από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών με συμμετοχή υποψηφίων διδακτόρων. Το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης ανά έργο είναι 30.000 € με χρονική διάρκεια 36 μήνες.
Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης, καθώς και το υπόδειγμα υποβολής πρότασης βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του προγράμματος «Κ. Καραθεοδωρή του Πανεπιστημίου Πατρών http://caratheodory.upatras.gr/
Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής Ερευνών και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι την Παρασκευή 9η  Αυγούστου 2024 στις 16.00: https://upsubmissions.upatras.gr/

 

UPatras Stars

Ο 1ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «UPatras Stars» ξεκινά!
Το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει για πρώτη φορά τον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «UPatras Stars» με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών των φοιτητών του. Ο διαγωνισμός, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Τμήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος του είναι η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης μέσω της μετατροπής καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες και η καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος.
Γιατί να συμμετάσχετε:
Ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας: Αναπτύξτε δεξιότητες και αποκτήστε γνώσεις για να υλοποιήσετε καινοτόμες λύσεις με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο.
Μετατροπή ιδεών σε πράξη: Λάβετε υποστήριξη και καθοδήγηση για να μετατρέψετε τις πρωτοποριακές ιδέες σας σε βιώσιμα επιχειρηματικά εγχειρήματα.
Δωρεάν συμμετοχή: Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους τους φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Βραβεία: Οι ομάδες που θα διακριθούν θα λάβουν σημαντικά έπαθλα, τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά έως τις 20/07/2024.
Για περισσότερες πληροφορίες και προεγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://upstars.upatras.gr/  ή να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Μεταφοράς Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Πατρών στο tto@upatras.gr

2.7.24 |  Εκδήλωση με Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης»
Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή της δωρεά μακέτας από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αναλυτικά η πρόσκληση της εκδήλωσης στο σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/2-7-24-ekdilosi-me-gefyra-riou-antirriou-charilaos-trikoupis/

Στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2023 – 2024
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που αφορούν στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 θα υποβάλλονται από την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα  https://stegastiko.minedu.gov.gr

 

Συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2024, με το καινοτόμο προϊόν Nut-u-Roll
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2024 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 14η χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στο διαγωνισμό με το καινοτόμο προϊόν Nut-u-roll.
Το προϊόν Nut-u-roll αποτελεί προϊόν έρευνας και ανάπτυξης του Τμήματος ΕΤΤ και πρόκειται για ένα θρεπτικό και βιώσιμο σνακ από υποπροϊόντα φυτικών υπολειμμάτων, το οποίο πέραν των άλλων υποπροϊόντων αξιοποιεί ιδανικά το ίζημα καφέ το οποίο προκύπτει από τη διαδικασία παρασκευής του καφέ εσπρέσο. Το Nut-u-roll διατίθεται σε μια γλυκιά (Sweet twists) και μια αλμυρή εκδοχή (Savuroll), οι οποίες αξιοποιούν περαιτέρω φυστικοβούτυρο και φυστικοβούτυρο από φιστίκι Αιγίνης, αλλά και άλευρο από φλούδες μήλου και αχλαδιού καθώς και άλευρο από φλούδες κολοκύθας και πατάτας, στη γλυκιά και αλμυρή εκδοχή αντίστοιχα. Το Nut-u-roll αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της εταιρείας ΚΟΥΤΕΡΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ καθώς και της εταιρείας THE NUTLERS®.
Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία του ECOTROPHELIA 2024, η οποία περιλάμβανε συνολικά 15 προϊόντα και έλαβε χώρα στις 18-19 Ιουνίου 2024 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο βραβείο, το προϊόν απέσπασε για την γλυκιά του εκδοχή Sweet twists τα θετικά σχόλια των παρευρισκόμενων στην ανοικτή για το κοινό έκθεση των διαγωνιζόμενων προϊόντων.
Την φοιτητική ομάδα του Nut-u-roll αποτέλεσαν οι Ε. Γρηγοριάδου (team manager), Γ. Αλιβεριώτη, Φ. Λαμπρόπουλος-Πετροπάκης, Α. Μοίραλη, Ν. Σεκέρ, Φ. Τσαμούρης και Δ. Χούμη με επιβλέποντες τους Επίκουρους Καθηγητές Δρ. Νικόλαο Ανδρίτσο και Δρ. Ιωάννη Καραμπάγια, ενώ η φοιτητική ομάδα έλαβε υποστήριξη μέσω χρηματοδότησης από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημιου Πατρών και το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση Δράσεων Φοιτητικών και Λοιπών Ομάδων Ιδρύματος».
Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στους φοιτητές και σε όλους τους εμπλεκόμενους στη δημιουργία του καινοτόμου αυτού διατροφικού σνακ για την αξιόλογη προσπάθειά τους.

Επιτυχία μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών
Η πρόταση με τίτλο: “Relativistic Quantum Information” του Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής κ. Χάρη Αναστόπουλου, έγινε αποδεκτή από το COST. Επισημαίνεται ότι στην ερευνητική πρόταση συμμετέχουν 65 ερευνητές  από 27 ευρωπαϊκές χώρες.
Το COST είναι ένα ευρωπαϊκό διακυβερνητικό πλαίσιο συνεργασίας που χρηματοδοτεί προγράμματα δικτύωσης πάνω σε επιστήμη και τεχνολογία. https://www.cost.eu/
Η Δράση “Relativistic Quantum Information”  θα είναι το μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση όλων των επιπτώσεων της Κβαντικής Επιστήμης της Πληροφορίας στη θεμελιώδη φυσική. Περιλαμβάνει διαφορετικά ερευνητικά πεδία των φυσικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής επιστήμης και τεχνολογίας της κβαντικής πληροφορίας, της φυσικής υψηλών ενεργειών, της κβαντικής βαρύτητας, της μαθηματικής φυσικής, της κβαντικής οπτικής και της επιστήμης του διαστήματος και θα φέρει κοντά θεωρητικές και πειραματικές ομάδες προκειμένου να προωθήσουν τόσο τη θεμελιώδη φυσική όσο και τις κβαντικές τεχνολογίες.

ΚΕΔΜΟΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ : «Επιστροφή στα πολύ σημαντικά της ζωής»
Χθες Πέμπτη, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα  στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» στον Alpha TV, ο Κωνσταντίνος την ημέρα που διαγνώσθηκε με λευχαιμία, μάθαινε ταυτόχρονα ότι είχε πετύχει να μπει στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας.
Ο γιατρός του, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης που είναι και διευθυντής Aιματολογικού τμήματος και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών εξομολογείται στον Σταύρο Θεοδωράκη: «Κάποτε έχανα αρκετούς ασθενείς που ήταν τραγικό να τους λέω ότι ‘’συγγνώμη, δεν βρίσκουμε δότη’’. Τώρα ευτυχώς αυτό το λέω όλο και πιο σπάνια». Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=rrzOCHgoH28
Η συνέχεια την Πέμπτη, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα στον Alpha TV

Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Κοσμήτορα
Αναρτήθηκαν οι προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Κοσμήτορα στις σχολές:

–   Γεωπονικών Επιστημών (https://www.upatras.gr/prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-tin-ypovoli-ypopsifiotiton-gia-to-axioma-tou-kosmitora-tis-scholis-geoponikon-epistimon-tou-panepistimiou-patron/)

–   Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (https://www.upatras.gr/prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-tin-ypovoli-ypopsifiotiton-gia-to-axioma-tou-kosmitora-tis-scholis-anthropistikon-kai-koinonikon-epistimon-tou-panepistimiou-patron/)

–   Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας (https://www.upatras.gr/66179/)

Alumni

Πρόγραμμα Τελετών Ορκωμοσίας Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών τίτλων σπουδών περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2024
Οι τελετές ορκωμοσίας των Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Αποφοίτων θα διεξαχθούν ως κάτωθι:
Απονομή Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Τίτλων Σπουδών: 24,25,26 Ιουλίου 2024
Ορκωμοσίες Προπτυχιακών Αποφοίτων: 29, 30, 31 Ιουλίου και 1,2,5,6,7 Αυγούστου 2024
Πρόγραμμα των Τελετών Ορκωμοσιών (pdf)
Οδηγίες Ορκωμοσίας – Χρήσιμες Πληροφορίες (pdf)

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

  • 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Παρόν και Μέλλον στην Ογκολογία”
    28 – 30.6.24
    Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Παρόν και Μέλλον στην Ογκολογία” διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Γ.Ο.) και το Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από 28 έως 30 Ιουνίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Μπορείτε να δείτε το επιστημονικό πρόγραμμα στο παρακάτω link: https://www.events.gr/images/events_files/programs/2024_06_28-30_patra_program.pdf
  • Συνεδριακό Σαββατοκύριακο Ιουνίου 2024
    28 – 30.6.24
  • Βιωματικό Εργαστήριο “Ορθή προσέγγιση – διαχείριση κρίσεων και έκτακτων περιστατικών στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του φοιτητικού πληθυσμού: Προκλήσεις και προοπτικές”
    28.6.24
  • Συναυλία «New York Youth Symphony Orchestra»
    30.6.24
  • Παράσταση Κλασικού Μπαλέτου – Β. Ανδρικοπούλου
    1.7.24
  • Χορωδιακή Συναυλία Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus σε σύμπραξη με την Χορωδία Cantelena
    3.7.24
    Στο πλαίσιο περιοδείας  και επίσκεψης για πρώτη φορά στην Ελλάδα της χορωδίας ενηλίκων Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus από τις ΗΠΑ, με μαέστρο τον Brennan Michaels σε συνεργασία με την Χορωδία Cantelena υπό την διεύθυνση της Ελένης Παπαδοπούλου – Αραβαντινού, θα πραγματοποιηθεί από κοινού συναυλία στις 3 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8:00 μ.μ., στο κύριο αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Είσοδος στο κοινό ελεύθερη.
  • Σεμινάριο – Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου
    5.7.24

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.confer.upatras.gr/

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης
Τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης: 
11771

Λειτουργεί επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.

Φύλαξη Πανεπιστημίου Πατρών: 6978188881, 6978188882 – Κλήση από εντός και εκτός νομού Αχαΐας

ΒΛΑΒΕΣ: 2610 996666, 6978188888

Στέγαση: 2610962180
Φοιτητική Εστία Πατρών (Ρίο): 2610992360, fep@upatras.gr
Φοιτητική Εστία Πατρών (Κουκούλι): 2610962942-41
Φοιτητική Εστία Αγρινίου: 2641074169
Φοιτητική Εστία Μεσολογγίου: 2631058257

Σίτιση (Ρίο): 2610997976, 2610997956, 2610997977
Σίτιση (Κουκούλι): 2610962941
Σίτιση (Αγρίνιο): 2641074169
Σίτιση (Μεσολόγγι): 2631058257, 2631058421

Πυρασφάλεια: Πυροσβεστική στο 199

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Πληροφορίες: 2610996683
Κλητήρες Πρυτανείας: 2610996681
Γραμματεία Πρυτανείας: 2610997993, 2610996605, 2610996608, 2610969055
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων: 2610996611, 2610996695, 2610969027
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων: 2610969029, 2610969036, 2610996610, 2610997987, 2610996613
Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών: 2610996734
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο: 2610997755
ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ: 2610997851, 2610997841
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης: 2610969621
Τεχνικός Ασφαλείας: 2610996835
Ιατρός Εργασίας: 2610962195

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Λογότυπο εφαρμογής "my.upatras"Εφαρμογή my.upatras.gr: https://my.upatras.gr/

Εγκαταστάσεις (Κτίρια – Αίθουσες): https://my.upatras.gr/maps/
Επίσημη Ιστοσελίδα Πανεπιστήμιου Πατρών: https://www.upatras.gr/
Υπηρεσίες Τηλεματικής Πανεπιστημίου Πατρών: https://www.upnet.gr/
Συχνές ερωτήσεις: https://my.upatras.gr/kb/
Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρώνhttps://alumni.upatras.gr/

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Facebook page: https://www.facebook.com/upatras/

Facebook alumni: https://www.facebook.com/upatrasalumni/
Χ (Twitter) account: https://twitter.com/upatras
Instagram account: https://www.instagram.com/upatras/
YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCnrADx55JNX5T9wNGWHbAPg/
Linkedin: https://gr.linkedin.com/school/university-of-patras/

 

Λογότυπο-Alumni

Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρών
Κάνε την εγγραφή σου τώρα!

https://alumni.upatras.gr/

 

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου

 

Για τη δημοσίευση δράσεων, εκδηλώσεων, διακρίσεων κλπ. του τμήματος ή της υπηρεσίας σας στα Δελτία Τύπου του Πανεπιστημίου Πατρών,
μπορείτε να αποστέλλετε σχετικό ενημερωτικό υλικό στο Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου (e-mail: press@upatras.gr)