Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο ΔΠΜΣ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών με τίτλο “Επιστήμη και Τεχνολογία Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών” για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

«ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ»

για την εισαγωγή τριάντα (30) μεταπτυχιακών φοιτητών

για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

http://polymers-composites.upatras.gr/

 

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Διατμηματικού Π.Μ.Σ. «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ», στην Συνεδρίαση της με αριθμ. 40/17.06.2024 αποφάσισε την προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στα πλαίσια λειτουργίας του Διατμηματικού Π.Μ.Σ. στην «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Το γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει το ΔΠΜΣ είναι μία ευρεία περιοχή της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών, όπως: (α) Τη σύνθεση και τον φυσικοχημικό χαρακτηρισμό πολυμερών και σύνθετων υλικών πολυμερούς μήτρας. (β) Την ανάλυση των σχέσεων δομής-ιδιοτήτων σε πολύ-λειτουργικά πολυμερή, βιοπολυμερή και σύνθετα υλικά. (γ) Την υπολογιστική σχεδίαση και την πρόβλεψη των ιδιοτήτων πολυμερών και σύνθετων υλικών πολυμερούς μήτρας με τη βοήθεια μεθόδων μοριακής προσομοίωσης και αριθμητικής ανάλυσης. (δ) Σύγχρονες εφαρμογές των πολυμερών και σύνθετων υλικών πολυμερούς μήτρας στα πεδία της παραγωγής προϊόντων και δομών, της νανοτεχνολογίας, της ενέργειας, και του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα απονέμει: Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) (διάρκειας 3 εξαμήνων). Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ακολουθούν πρόγραμμα που οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μετά από παρακολούθηση σειράς υποχρεωτικών μαθημάτων,  μαθημάτων επιλογής καθώς και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σχετική με το αντικείμενο του προγράμματος σπουδών. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές  δύνανται, εφ’ όσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν για Διδακτορικό Δίπλωμα σε κάποιο από τα συμμετέχοντα Τμήματα (Επιστήμης των Υλικών, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχ/κών, Χημείας και Χημικών Μηχανικών).

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Επιστήμης των Υλικών, Φυσικής, Χημείας, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, απόφοιτοι άλλων Τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και συναφών τμημάτων ΑΤΕΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση  https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm  μέχρι 16/09/2024 αίτηση υποψηφιότητας.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι των παραπάνω Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προσκομίσει Βεβαίωση Περάτωσης των Σπουδών τους το αργότερο μέχρι μια μέρα πριν από την ημερομηνία συνεδρίασης της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και πάντως πριν την ημερομηνία συνεδρίασης της Ε.Π.Σ. για επικύρωση του πίνακα των επιτυχόντων. Στην περίπτωση αυτή αντίγραφο του πτυχίου ή του διπλώματός τους προσκομίζεται πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλεγέντες θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τη λήξη των εγγραφών.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση μέσω συνδέσμου https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm .
  2. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
  3. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (αναφορά αναλυτικά σε σπουδές, διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, επιστημονική δραστηριότητα).
  4. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
  5. Αντίγραφο πτυχίου/διπλώματος (αν υπάρχει) ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
  6. Αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου (αν υπάρχει).
  7. Αποδεικτικά ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας (αν υπάρχουν).
  8. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (εάν υπάρχουν).
  9. Αντίγραφο πιστοποιητικού γνώσης αγγλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον Β2).
  10. Τρεις συστατικές επιστολές (σχετικό έντυπο χορηγείται από τη Γραμματεία, ενώ υπάρχει και στην ιστοσελίδα του επισπεύδοντος Τμήματος). Οι επιστολές πρέπει να υπογράφονται από μέλη ΔΕΠ του εκπαιδευτικού Ιδρύματος του υποψηφίου ή από μέλη ΔΕΠ άλλων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι εξοικειωμένα με την επιστημονική κατάρτιση του υποψηφίου.
  11. Γραπτή έκθεση μιας σελίδας μεγέθους Α4 όπου αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί ο υποψήφιος την εισαγωγή του στο Δ.Π.Μ.Σ., αλλά και οι γενικότεροι στόχοι του (επιστημονικοί, επαγγελματικοί, κ.λπ.)

 

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων (σε παρένθεση δίνεται ο συντελεστής βαρύτητας κάθε κριτηρίου):

–  Γενικός βαθμός πτυχίου/διπλώματος (30%).

– Επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας, η οποία πιστοποιείται με τίτλους σπουδών ή και με ειδική εξέταση (5%).

– Συστατικές επιστολές (5%).

– Συνέντευξη που θα δώσουν οι υποψήφιοι την 23/09/2024 ενώπιον της επιτροπής επιλογής (25%).

– Κατοχή άλλων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, αν υπάρχουν (10%).

– Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, αν υπάρχουν (15%).

– Συναφής ερευνητική/επαγγελματική εμπειρία, εάν υπάρχει (10%).

 

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών αλλά και το ΔΠΜΣ γενικότερα, υπάρχουν στο ΦΕΚ 5804/τ.Β΄/4.10.2023.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται από την Γραμματεία του Τμήματος Χημικών Μηχ/κών (10:00-12:00 εργ. ημέρες, τηλ: 2610- 969500, e-mail: chemengsecr@upatras.gr ).

 

Πληροφορίες:

Γραμματεία Τμήματος Χημικών Μηχανικών

Πανεπιστήμιο Πατρών

Καραθεοδωρή 1, Πανεπιστημιούπολη,

GR 265 04 Πατρα

Τηλέφωνο: +30 2610969500, E-mail: chemengsecr@upatras.gr