Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο ΠΜΣ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο ¨Ειδικές προσεγγίσεις στις παραστατικές τέχνες και τον κινηματογράφο (ιστορία, θεωρία, πολιτικές της ταυτότητας)¨ για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ειδικές προσεγγίσεις στις παραστατικές τέχνες και τον κινηματογράφο (ιστορία, θεωρία, πολιτικές της ταυτότητας)», το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μaster), για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

 

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνει την έναρξη διαδικασίας επιλογής κατά ανώτατο όριο δεκαπέντε (15) μεταπτυχιακών φοιτητών στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο πεδίο των Θεατρικών Σπουδών με τίτλο «Ειδικές προσεγγίσεις στις παραστατικές τέχνες και τον κινηματογράφο (ιστορία, θεωρία, πολιτικές της ταυτότητας)», το οποίο έχει ιδρυθεί με το Φ.Ε.Κ. 471/8-2-2022 τ. Β΄ και έχει επικαιροποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας του με το Φ.Ε.Κ. 588/26-1-2024 τ. Β΄.

Η επιλογή θα γίνει με βάση την αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών των υποψηφίων και τη συνέντευξη από την Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων.

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών, Κινηματογραφικών Σπουδών, Μουσικών Σπουδών, Καλών Τεχνών, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών, λοιπών Τμημάτων Φιλοσοφικών Σχολών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Σχολών Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Επίσης μπορούν να γίνουν δεκτοί απόφοιτοι αντίστοιχων τμημάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ή Τ.Ε.Ι., εφόσον υπάρχουν.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι των παραπάνω τμημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προσκομίσει Βεβαίωση Περάτωσης των Σπουδών τους το αργότερο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και πάντως πριν την ημερομηνία συνεδρίασης της Συνέλευσης για επικύρωση του πίνακα των επιτυχόντων. Στην περίπτωση αυτή αντίγραφο του πτυχίου ή του διπλώματός τους προσκομίζεται πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλεγέντες θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τη λήξη των εγγραφών.

Οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων πρέπει να γνωρίζουν μία τουλάχιστον διεθνή ξένη γλώσσα (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική). Η γνώση της ξένης γλώσσας πιστοποιείται με κατάθεση σχετικού τίτλου επιπέδου C1 ή C2 (Advanced ή Proficiency, DALF C1 ή DALF C2 ή Sorbonne C1 ή Sorbonne C2, Kleines Sprach – Diplom ή Mittelstufe Deutsch, Celi 4 ή Celi 5 προκειμένου για αγγλική, γαλλική, γερμανική ή ιταλική αντίστοιχα κτλ.). Οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων της αλλοδαπής, που το πρόγραμμα σπουδών είναι στην αγγλική, γαλλική, γερμανική ή ιταλική γλώσσα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις για τη γνώση της ξένης γλώσσας, θα πραγματοποιηθούν γραπτές εξετάσεις κατά γλώσσα (μετάφραση ξενόγλωσσου επιστημονικού κειμένου) για να διαπιστωθεί ο ευχερής χειρισμός της βιβλιογραφίας, την οποία διενεργεί επιτροπή οριζόμενη από τη Συνέλευση του Τμήματος. Θετικά θα συνυπολογίζεται η γνώση και δεύτερης ξένης γλώσσας.

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική. Η επάρκεια της ελληνομάθειας πιστοποιείται όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις.

Το πρόγραμμα προσφέρεται ως πλήρους φοίτησης. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα.

Η προφορική συνέντευξη διενεργείται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου από τριμελή επιτροπή που ορίζεται από τη Συνέλευση. Προηγείται η εξέταση στην ξένη γλώσσα, η επιτυχία στην οποία αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω διαδικασία.

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν προς τη Γραμματεία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών το αργότερο μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2024  αίτηση εισαγωγής μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm# συνοδευόμενη από τα εξής δικαιολογητικά:

√ αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (αναφορά αναλυτικά σε σπουδές, διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία, επιστημονική δραστηριότητα)

√ αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών

√ πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας,

√ αποδεικτικά ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν),

√ τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές (Οι επιστολές πρέπει να υπογράφονται από μέλη ΔΕΠ του εκπαιδευτικού Ιδρύματος του υποψηφίου ή από μέλη ΔΕΠ άλλων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι εξοικειωμένα με την επιστημονική κατάρτιση του υποψηφίου)

√ αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου (εάν υπάρχει),

√ δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (εάν υπάρχουν),

√ φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας

√ αντίγραφο πιστοποιητικού ξένης γλώσσας (εάν υπάρχει)

Οι απόφοιτοι ξένων Πανεπιστημίων μπορούν να καταθέτουν αναγνώριση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ εφόσον την έχουν. Σε διαφορετική περίπτωση εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 304 του Ν. 4957/2022, όπως ισχύει με την τροποποίησή του από το άρθρο 36 του Νόμου 5029/2023.

Για την επιλογή των φοιτητών συνεκτιμώνται τα εξής στοιχεία:

  1. Βαθμός πτυχίου/διπλώματος (20%)
  2. Επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας (10%)
  3. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια (10%)
  4. Κατοχή άλλων Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών (5%)
  5. Συναφής επαγγελματική εμπειρία (5%)
  6. Συνέντευξη (50%)

Επιλέγονται οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώνουν την υψηλότερη συνολική βαθμολογία και μέχρι της κάλυψης του μέγιστου αριθμού εισακτέων του Προγράμματος.

Σχετικές πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από τη Γραμματεία του Τμήματος, τηλ.: 2610/962908 και 2610/962906, 2610 962925, e-mail: theatrical-studies@upatras.gr, ή να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα: http://www.theaterst.upatras.gr