Hack by Heart, Secure by Soul: The Return, 24/05/2024

Σας προσκαλούμε στην παρακάτω ομιλία του καθηγητή κ. Νικόλα Σκλάβου, εκλεκτού συναδέλφου και ACM Distinguished Speaker, η οποία διοργανώνεται από το ACM UPatras Student Chapter και το ΤΜΗΥΠ στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων “Σεμινάριο CEID & Social Hour” του ΤΜΗΥΠ και των ΔΠΜΣ ΥΔΑ, ΣΜΗΝ και ΟΣΥΛ.

Τίτλος:  Hack by Heart, Secure by Soul: The Return

Ομιλητής: Nicolas Sklavos, ACM Distinguished Speaker / Καθηγητής, CEID

Ημερομηνία-χώρος: Παρασκευή 24 Μαΐου3-5μμ, ΤΜΗΥΠ, αίθουσα Γ

Περίληψη: Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες και μελλοντικές περιοχές, τόσο της επιστημονικής έρευνας, όσο και των βιομηχανικών εφαρμογών.

…Secure by Soul… Η ομιλία αυτή επικεντρώνεται στις τεχνολογίες υλοποίησης της κυβερνοασφάλειας, με τη χρήση διατάξεων υλικού, οι οποίες χρησιμοποιούνται καθημερινά, για να προστατέψουν τόσο τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές, όσο τις συσκευές και τους χρήστες. Παρουσιάζονται θεσμοθετημένα πρότυπα και μηχανισμοί, κρυπτογραφίας και ασφαλείας. Αναλύονται μέσα από παραδείγματα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, των υλοποιήσεων ανάλογων συστημάτων. Επίσης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα πειραμάτων-μετρήσεων, σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

…Hack by Heart… Ειδική αναφορά γίνεται στις φιλοσοφίες των επιθέσεων και των απειλών, τόσο για συστήματα, όσο και για εφαρμογές ICT. Προσδιορίζεται η συμπεριφορά των επιτιθέμενων, μέσα από καταγεγραμμένα συμβάντα και παρουσιάζονται τα κίνητρα των παραβιάσεων, διαφόρων κατηγοριών. Η ομιλία ολοκληρώνεται με μια αποτίμηση-εκτίμηση για τις μελλοντικές εξελίξεις που ακολουθούν, αναφορικά με τους χρήστες, τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές, του αύριο.

Σχετικά με τον ομιλητή:

Ο Νικόλαος Γ. Σκλάβος είναι Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι διακεκριμένος ομιλητής της ACM (ACM Distinguished Speaker). Οι θεματικές περιοχές της έρευνας του είναι η Ασφάλεια σε Υλικό, η Κυβερνοασφάλεια, ο Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων και τα Ενσωματωμένα Συστήματα. Είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας SCYTALE Group. Έχει πολυετή εμπειρία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Έχει αναπτύξει μια σειρά συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και εταιρίες, στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών. Είναι ειδικός εμπειρογνώμονας/αξιολογητής, ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Συμμετέχει στις επιτροπές έκδοσης και οργάνωσης, σε ένα μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών περιοδικών και συνεδρίων, έγκριτων διεθνών οργανισμών. Επίσης συμμετέχει ως διακεκριμένος-προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, φόρουμς και ημερίδες. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε μια σειρά από διεθνή περιοδικά και συνέδρια, βιβλία, συλλογικούς τόμους κτλπ, διεθνών επιστημονικών εκδόσεων και έχει αποτελέσει αναφορά, στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.

______________
Χρήστος Κακλαμάνης
Καθηγητής & Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής