Διαδοχικές Συναντήσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή Χρήστου Μπούρα
Διαδοχικές συναντήσεις με ποικιλία θεμάτων που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.
Με όλους τους Συλλόγους των εργαζόμενων συναντήθηκε χθες 15/4/21 ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας. Συγκεκριμένα εκπρόσωποι των Συλλόγων ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί, Συμβασιούχοι συναντήθηκαν με τον Πρύτανη, με αντικείμενο θέματα που αφορούν τις καταλήψεις και τον χειρισμό τους, θέματα φύλαξης του Πανεπιστημίου, ενώ συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των μαθημάτων με δια ζώσης διδασκαλία. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε διεξοδική ανάλυση των θεμάτων με ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρας συμμετείχε σήμερα 16/4/21 σε τηλεδιάσκεψη με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για την Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, κ. Μαρία Συρεγγέλα. Η συμμετοχή του Πρυτάνεως στην τηλεδιάσκεψη απαντά στην πρόσκληση της Υφυπουργού για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες.
Συνάντηση πραγματοποίησε την Δευτέρα 12/4/2021 ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, τ. ΤΑΝΕΟ) και Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Εκπαίδευσης και Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, Χάρη Λαμπρόπουλο. Αντικείμενο της συνάντησης η διερεύνηση θεμάτων συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την εν λόγω Τράπεζα.
Με κατοίκους της περιοχής Κ. Καστριτσίου, στην οποία συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας κ. Κατερίνα Σολωμού και ένας εκ των Δημοτικών Συμβούλων ο κ. Θεόδωρος Ξυλιάς, συναντήθηκε ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, με αντικείμενο διαδικαστικά θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Πανεπιστήμιου και αφορούν την περιοχή Καστριτσίου.
Εγκρίθηκε από τον ΕΛΚΕ, η ενίσχυση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών χωρίς δίδακτρα καθώς και η επιδότηση διοργάνωσης Συνεδρίων
Η Επιτροπή Ερευνών του ΕΛΚΕ στην συνεδρίαση της 14ης Απριλίου 2021, ενέκρινε:
α) τη χρηματοδότηση του συνόλου των αιτήσεων (ποσό 36.000 ευρώ) για ενίσχυση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών χωρίς δίδακτρα (νέα δράση 3.23 του προϋπολογισμού 2021). Οι αιτήσεις και εγκρίσεις αφορούσαν τα Π.Μ.Σ. των ακολούθων Τμημάτων: Μαθηματικό (2 προγράμματα), Χημείας (2 προγράμματα), Φυσικής (2 προγράμματα), Θεατρικών Σπουδών, Ιατρικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γεωλογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Προσχολικής Αγωγής, Φιλολογίας και Βιολογίας.
β) οικονομική ενίσχυση για την εξ’ αποστάσεως διοργάνωση τριών (3) Συνεδρίων και τεσσάρων ( 4 ) Ημερίδων (ποσό 3.840 ευρώ) του Πανεπιστημίου Πατρών. Αιτήματα για εκδηλώσεις με φυσική παρουσία δεν εξετάστηκαν στη παρούσα χρονική στιγμή, λόγω των περιορισμών της υφιστάμενης υγειονομικής κατάστασης. Η ενίσχυση των Συνεδρίων προϋποθέτει την αναφορά ευχαριστιών και την καταγραφή του Πανεπιστημίου Πατρών ως χορηγού. Στην περίπτωση πρόβλεψης εξόδων εγγραφής, η οικονομική ενίσχυση είναι υποχρεωτικό να εξασφαλίσει την, χωρίς κόστος, συμμετοχή φοιτητών (ισόποση με την ενίσχυση) του Ιδρύματος μας.
Υποτροφίες Οικονομικής Ενίσχυσης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων
Η κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της δράσης της για την ενίσχυση των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 43 ετήσιες υποτροφίες για προπτυχιακούς φοιτητές. Η οικονομική ενίσχυση αποσκοπεί στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φοιτητών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ), με απώτερο στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η κάθε υποτροφία ανέρχεται στο ποσό των 3.000 € και παρέχεται για διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει βάσει εισοδηματικών, κοινωνικών κριτηρίων και ακαδημαϊκής επίδοσης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://socialwelfare.upatras.gr/ypotrofies-oikonomikis-enischysis-ey/
Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο 16-17/4/21 Διαδικτυακό Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα: «Διαχείριση της Σπαστικότητας: Θεωρία και Πράξη»
Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο 16 -17 Απριλίου 2021 από την Κλινική Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημίου Πατρών, διήμερο Διαδικτυακό Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα: «Διαχείριση της Σπαστικότητας: Θεωρία και Πράξη». Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα με σκοπό να παρέχει στον συμμετέχοντα μια ολοκληρωμένη παρουσίαση και διαχείριση του ασθενούς με προβλήματα σπαστικότητας. Θα υπάρξει ένα τεστ γνώσεων πριν και μετά το θεωρητικό μέρος για να αξιολογηθεί εάν επιτεύχθηκαν οι μαθησιακοί στόχοι, καθώς και μια κλινική δοκιμή μετά την virtual hand on εκπαίδευση. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρας. Η συμμετοχή στο κλινικό φροντιστήριο είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες: εδώ
Ημερίδα ΓΡΑΔΙΜ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης /Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Οι αντιλήψεις των μελών ΔΕΠ για το διδακτικό τους έργο» στις 16/4/21 στο πλαίσιο συνεργασίας των δυο Πανεπιστημίων
Διαδικτυακή Ημερίδα αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποιείται σήμερα, 16 Απριλίου 2021 και ώρα 11.00 – 13.30 με θέμα: «Οι αντιλήψεις των μελών ΔΕΠ για το διδακτικό τους έργο». Ειδικότερα τα Γραφεία Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΓΡΑΔΙΜ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει, διοργανώνουν τη δεύτερη κοινή Ημερίδα. Στη διαδικτυακή Ημερίδα με το προαναφερόμενο θέμα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 μεταξύ των μελών των δύο Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της Πράξης «Νέοι Ερευνητές» (ΕΣΠΑ 2014-2020). Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα ακολουθήσει συζήτηση. Όσοι/ όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την Ημερίδα θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZALUEikCDrQJUNSmwPN_KrMv8Y5gcIYBo229z-hmqoOnNYw/viewform, προκειμένου να τους αποσταλεί ο σύνδεσμος παρακολούθησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
1η Συνεδρία Διαδικτυακού Σεμιναρίου με θέμα: «Αποτίμηση Επάρκειας και Ενισχύσεις Κατασκευών υπό Σεισμικές Δράσεις»
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Νομού Αχαΐας, διοργανώνει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο συνεδρίες Διαδικτυακών Επιμορφωτικών Σεμιναρίων με αντικείμενο «Αποτίμηση Επάρκειας και Ενισχύσεις Κατασκευών υπό Σεισμικές Δράσεις». Στο πλαίσιο της α’ συνεδρίας του εν λόγω σεμιναρίου την Τετάρτη 14/4/21 παρουσιάστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο Η. Δρίτσο η θεματική ενότητα: «Επεμβάσεις σε Υφιστάμενες Κατασκευές- Το Κανονιστικό Πλαίσιο και Πρακτικά Θέματα Εφαρμογής». Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε κατά την έναρξη της συνεδρίας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χ. Μπούρας.
Διαδικτυακή Εκδήλωση για μαθητές Γ΄ Λυκείου με θέμα: «Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων» θα πραγματοποιηθεί 20, 21 & 22 Απριλίου 2021
Το Τμήμα Απασχόλησης, Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (1ο & 2ο ΚΕΣΥ Ν. Αχαΐας), διοργανώνει Διαδικτυακή Εκδήλωση στις 20, 21 & 22 Απριλίου 2021, για μαθητές Γ΄ Λυκείου με θέμα: «Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων», στο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύου με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε μια προσπάθεια προσέλκυσης νέων φοιτητών.
Η εκδήλωση απευθύνεται στους μαθητές Γ΄ Λυκείου του νομού Αχαΐας οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον του Πανεπιστημίου Πατρών, να ενημερωθούν από τα Τμήματα για τα προγράμματα σπουδών τους, τις επαγγελματικές προοπτικές και τις δυνατότητες επαγγελματικής τους αποκατάστασης.
- Παρουσίαση Τμημάτων 1ου Επιστημονικού Πεδίου «Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες», Τρίτη 20/4/21 9:00 π.μ. – 10:15 π.μ.
- Παρουσίαση Τμημάτων 2ου Επιστημονικού Πεδίου «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες», Τρίτη 20/4/21 11:00 π.μ. – 13:50 μ.μ. και Τετάρτη 21/4/21 9:00 π.μ.-10:00 π.μ
- Παρουσίαση Τμημάτων 3ου Επιστημονικού Πεδίου «Επιστήμες Υγείας και Ζωής», Τετάρτη 21/4/21 10:30 π.μ. – 12:55 μ.μ.
- Παρουσίαση Τμημάτων 4ου Επιστημονικού Πεδίου «Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής», Πέμπτη 22/4/21 9:00 π.μ. – 11:20 π.μ.
Πρόγραμμα εκδήλωσης [αρχείο pdf]
Σύνδεσμος για παρακολούθηση εκδήλωσης : https://upatras.webex.com/upatras/onstage/g.php?MTID=e312d317471b7aa5a45a7dde233249052
Αν σας ζητηθεί password συμπληρώστε το: hJaqjmWu633
6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα»
Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ και η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος συνδιοργανώνουν στις 23-25 Απριλίου 2021 διαδικτυακά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συνέδριο έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, μουσειολογικές, μουσειοπαιδαγωγικές θεωρίες, απόψεις, προτάσεις, πρακτικές ενισχύοντας την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και των πολιτιστικών φορέων και μουσείων και απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, μουσειολόγους, μουσειοπαιδαγωγούς, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές, εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του. Για την άρτια τέλεση του συνεδρίου υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής με δύο τρόπους: σύγχρονα (παρουσίαση της εισήγησής σας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Zoom) ή ασύγχρονα (αποστολή του αρχείου της εισήγησής σας, το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου). Περισσότερες πληροφορίες: http://ekedisyconference.weebly.com/
Κινητικότητα Erasmus+ KA103
Σχετικά με τη δράση Erasmus+ KA103 κινητικότητα για Σπουδές ακαδ. έτους 2021-2022, η αρμόδια Επιτροπή στην αριθμ. 4/07.04.2021 Συνεδρίασή της ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει στην έγκριση και των 382 αιτήσεων που κατατέθηκαν από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών (http://www.upatras.gr/el/node/10094). Ο αυξημένος αριθμός των αιτήσεων αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον των φοιτητών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Erasmus+ παρόλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν στις κινητικότητες λόγω της πανδημίας Covid-19.
Βελτιωμένες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με μεγάλα οστικά ελλείμματα: Το πρόγραμμα Horizon2020 SBR κυκλοφορεί βίντεο κλιπ κινουμένων σχεδίων
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SBR αναπτύσσει καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με μεγάλα οστικά ελλείμματα (κενά) μέσω βιο-απορροφήσιμου οστικού εμφυτεύματος και προηγμένων τεχνολογιών για την ελεγχόμενη (τοπική) χορήγηση βιο-ενεργών μορίων για την επιτάχυνση της αναγέννησης των οστών. Η κοινοπραξία SBR μόλις κυκλοφόρησε ένα βίντεο κλιπ κινούμενων σχεδίων που δείχνει την προσέγγιση και τους στόχους του έργου. Το σύντομο animation κάνει το έργο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό με διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο. Είναι ο ρητός στόχος της κοινοπραξίας SBR να απευθύνεται και να ενημερώνει εκτός της επιστημονικής κοινότητας και την κοινωνία, για παράδειγμα ασθενείς με μεγάλα οστικά ελλείμματα, σχετικά με τους στόχους του έργου τους. Το βίντεο κλιπ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του προγράμματος SBR (https://www.smart-bone-regeneration.eu) και στο YouTube (https://youtu.be/py91FS1TGHU). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.smart-bone-regeneration.eu.
«Τι αναζητούν δύο αρχιτέκτονες στην Ακρόπολη;»
Η δημιουργία διαδρομών από οπλισμένο σκυρόδεμα στον Βράχο της Ακρόπολης έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τον κύκλο των αρχιτεκτόνων και των αρχαιολόγων αλλά και το γενικό κοινό με τη διατύπωση έντονων αντιπαρατιθέμενων θέσεων. Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Α. Αίσωπος και η Καθηγήτρια του Τμήματος Δήμητρα Κατσώτα επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και αναλύουν σε ολοσέλιδη συνέντευξή τους στην «Καθημερινή» της Τρίτης 13 Απριλίου τα θετικά και τα προβληματικά στοιχεία των νέων διαδρομών. Σύνδεσμος για το άρθρο “Τι αναζητούν δύο αρχιτέκτονες στην Ακρόπολη; Με αφορμή τη συζήτηση για τα έργα στο μνημείο περιηγηθήκαμε στις νέες διαδρομές με τους Γ. Αίσωπο και Δ. Κατσώτα”: https://www.kathimerini.gr/society/561328933/perpatontas-stis-nees-di